Столтенберг у Кијеву први пут од почетка рата

ГС/Агенције
Столтенберг у Кијеву први пут од почетка рата

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 419. дан. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг први пут у Украјини од почетка рата. Москва види било какву испоруку оружја Украјини као отворено непријатељски антируски потез, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Зеленски: Вријеме да НАТО позове Украјину у своје редове

Предсједник Украјине Володимир Зеленски данас је изјавио да је време да НАТО донесе политичку одлуку и позове Украјину да се придружи том војном савезу.

Украјински лидер је на заједничкој конференцији за новинаре у Кијеву са шефом НАТО-а Јенсом Столтенбергом рекао да би самит НАТО-а у Вилњусу, у јулу, могао да постане ''историјски'' и додао да је примио позив да на њему присуствује, пренио је Ројтерс.

''Захвалан сам на позиву да посјетим самит, али је такође важно да Украјина добије одговарајући позив. Не постоји ниједна објективна препрека политичкој одлуци да се Украјина позове у Алијансу и сада, када већина људи у земљама НАТО-а и већина Украјинаца подржава улазак у НАТО, вријеме је за такве одговарајуће одлуке'', рекао је Зеленски.

Он је рекао да Украјина такође жели безбједносне гаранције на свом путу да једног дана постане чланица НАТО-а.

 ''Ову посјету генералног секретара, прву од почетка рата, тумачимо као знак да је Алијанса спремна да започне ново поглавље у односима са Украјином, поглавље амбициозних одлука'', рекао је Зеленски.

Зеленски је рекао да је позвао Столтенберга да изврши притисак на неке чланице НАТО-а за које је рекао да споро обезбјеђују тешко наоружање.

Столтенберг: Украјини је мјесто у НАТО-у

 Будућност Украјине је у НАТО-у, изјавио је данас генерални секретар војне алијансе Јенс Столтенберг током своје прве посјете тој земљи од почетка руске инвазије.

"Да будем јасан, Украјина је заслужила своје мјесто у евроатлантској породици. Право мјесто Украјине је у НАТО-у и временом ће вам наша подршка помоћи да то постане могуће", рекао је он на заједничкој конференцији за медије са украјинским предсједником Володимиром Зеленским, преноси Ројтерс.

Столтенберг је обећао да ће НАТО наставити да шаље војну помоћ Украјини, додавши да су чланице Алијансе до сада обучиле десетине хиљада украјинских војника и обезбиједиле 65 милијарди евра војне помоћи.

 "НАТО стоји уз вас данас, сутра и колико год буде било потребно", рекао је он.

Током посјете Кијеву, генерални секретар НАТО-а позвао је Зеленског на самит Алијансе који ће бити одржан у јулу у Вилњусу.

Столтенберг у првој посјети Украјини од почетка рата

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг данас је боравио у првој посјети Кијеву од напада Русије на ту земљу, у знак подршке Украјини док се припрема за контраофанзиву.

Столтенберг је одао пошту украјинским војницима који су погинули у рату и прегледао оштећену руску војну опрему изложену на централном тргу у Кијеву, изјавио је Ројтерсов фоторепортер.

Сјеверноатлантска алијанса је подржала Украјину тако што су њене државе чланице послале оружје тој земљи, али не и војнике.

Украјина своју будућност види у НАТО савезу и прошлог септембра је упутила захтјев за убрзано чланство након што је, како Кијев тврди, Кремљ анектирао четири украјинска региона. Москва сматра НАТО непријатељским војним савезом, који је склон да задире у оно што она види као своју сферу утицаја. Украјина је стекла независност 1991. године послије распада Совјетског Савеза.

Захарова: Испорука оружја Украјини непријатељски став према Москви

Москва види било какву испоруку оружја Украјини као отворено непријатељски антируски потез, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући изјаве јужнокорејског предсједника Јуна Сука Јеола о могућим испорукама оружја Украјини.

-Русија води одбрамбене војне операције против колективног Запада, који је одабрао марионетски режим у Кијеву као инструмент за свој хибридни посреднички рат против нас. У овој ситуацији, размотрићемо све испоруке оружја Украјини, одакле год оно долазило, као отворено непријатељски антируски потез-  нагласила је Захарова.

Она је истакла да ће такви кораци негативно утицати на билатералне односе са тим државама.

-Што се тиче Јужне Кореје, можда се ради о приступима рјешавању проблема ситуације на Корејском полуострву- рекла је Захарова.

Она је подсјетила да руске снаге наносе високо прецизне ударе искључиво на војне циљеве, а не на објекте цивилне инфраструктуре.

-Што се тиче забринутости за жртве међу цивилима, нажалост, то је реалност са којом су се становници Донбаса суочили још 2014. године као резултат агресије хунте која је преузела власт у Кијеву. То је један од кључних узрока садашње кризе. Нисмо видјели саосјећање колективног Запада према овим бројним жртвама, укључујући и Сеул - истакла је Захарова.

Јужнокорејски предсједник рекао је јуче за Ројтерс да би Јужна Кореја могла да почне испоруке оружја Украјини у случају озбиљних пријетњи цивилима у тој земљи,подсјећа ТАСС.

Мађарска забранила и увоз меда и појединих месних прерађевина из Украјине

Мађарска је забранила увоз појединих месних прерађевина и меда из Украјине, поред забране увоза житарица, која ће бити на снази до 30. јуна, изјавио је данас шеф кабинета мађарског премијера Гергељ Гуљаш.

-Забрана увоза главних житарица и пољопривредних производа “укључује укупно 25 производа, међу којима су житарице, репа и сунцокрет, брашно, уље, мед и одређени производи од меса -навео је Гуљаш на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Пољска и Мађарска најавиле су у суботу забрану увоза житарица и друге хране из Украјине како би заштитиле своје локалне пољопривредне секторе, и на тај начин навеле власти ЕУ да им изрекну опомене.

-Европска комисија намјерава да до 5. јуна уведе забрану на увоз житарица из Украјине у пет држава ЕУ које се граниче са Украјином под условом да те државе повуку своје, појединачне забране - изјавио је у сриједу румунски министар пољопривреде Петре Даеа после састанка са комесаром за трговину ЕУ Валдисом Домбровским и министрима из Бугарске, Мађарске, Пољске и Словачке, пренио је Ројтерс.

Све четири наведене државе су забраниле увоз житарица из Украјине под притиском да се заштите домаћи пољопривредни произвођачи. Румунија је увела ограничење, али не и забрану на увоз украјинских житарица, а према ријечима министра Даее, слиједе даљи разговори.  

Чешки предсједник: О чланству Украјине у НАТО тек кад се заврши рат

Предсједник Чешке Петр Павел изјавио је да чланице НАТО могу да разматрају чланство Украјине у војној алијанси тек након завршетка конлфикта.

-У овом тренутку веома је тешко говорити о конкретним датумима када је ријеч о чланству Украјине у НАТО, док је земља у рату. Прво мора да се оконча тај рат - рекао је Павел, говорећи на конференцији за медије у Бриселу са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

н је, истовремено, истакао да су западне земље спремне да пруже дугорочну подршку Украјини, преноси ТАСС.

-Не постоји алтернатива подршци Украјини - нагласио је чешки предсједник.

Међународна инвестициона банка Русије премjешта своје сjедиште из Будимпеште

Међународна инвестициона банка Русије (ИИБ) саопштила је да ће премjестити своје сjедиште из Будимпеште назад у Русију.

Како је објављено на сајту банке, одлука је донijета у недjељу након што су САД увеле санкције против тројице званичника ИИБ-а у Будимпешти. Санкције су САД увеле двојици Руса и једном Мађару, подсјећа Ројтерс.

Због овог потеза САД, Мађарска је саопштила да ће повући своје представнике из ИИБ и да ће напустити ту финансијску институцију, додаје Ројтерс.

-ИИБ је истрошила базе за даље операције из њених сједишта у Будимпешти и у Европској унији. Банка је почела релокацију операција и функција њених сједишта из Мађарске у Русију - наводи се у саопштењу објављеном на сајту банке.

Након почетка рата у Украјини, у фебруару 2022, Бугарска, Чешка, Румунија и Словачка су прекинуле своје учешће у ИИБ, док Мађарска није предузела мјере против ИИБ, која је своје сједиште преселила у Будимпешту 2019. Након што су прошле сриједе САД саопштиле да ће увести санкције тројици званичника банке, амерички амбасадор у Мађарској Дејвид Пресман рекао је да ИИБ ''пријети безбједности и суверенитету мађарског народа, њихових европских сусједа и НАТО савезника'', наводи Ројтерс.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана