Столтенберг: Слиједи одговор НАТО-а ако је гасовод намјерно оштећен

Срна
Столтенберг: Слиједи одговор НАТО-а ако је гасовод намјерно оштећен

БРИСЕЛ- Генерални секретар НАТО Јанс Столтенберг рекао је данас да ће бити дефинисан одговор НАТО-а, ако се докаже да је штета на подводном гасоводу и телекомуникационом каблу испод Балтичког мора резултат намјерног напада.

"Ако се покаже да је то напад на критичну инфраструктуру НАТО-а, услиједиће уједињен и одлучан одговор НАТО-а", рекао је Столтенберг уочи састанка министара одбране Алијансе.

Естонски министар одбране Хано Певкур рекао је да је оштећење гасовода испод Балтичког мора изазвано "прилично великом силом". Претходно је Финска саопштила да је могуће да се ради о саботажи.

Подморски гасовод "Балтикконектор" и телекомуникациони кабл који повезује Финску и Естонију оштећени су у недјељу, 8. октобра.

Хелсинки је јуче саопштио да је штета вјероватно проузрокована "спољним активностима" и да се узрок истражује.

"Јасно се види да су те штете узроковане прилично тешком силом", рекао је Певкур Ројтерсу, додајући да истражитељи у овој фази ништа не искључују.

Он је додао да се околности и даље утврђују, али да се у овом тренутку чини да је то био механички удар или механичко уништење.

Хенри Ванханен, научни сарадник на Финском институту за међународне послове, рекао је да ће централно питање бити како ће НАТО реаговати ако се прикупе докази да иза оштећења гасовода стоји државни актер.

"То би могло да значи да је ово напад на инфраструктуру чланица НАТО-а. Мислим да је велико питање на дужи рок да ли имамо јасан сет потенцијалних контрамјера за такве активности? Шта је одвраћање?", упитао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана