Столтенберг предложио пакет помоћи Украјини вриједан 100 милијарди евра

Танјуг
Столтенберг предложио пакет помоћи Украјини вриједан 100 милијарди евра

БРИСЕЛ - Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је предложио петогодишњи пакет војне помоћи Украјини у вриједности од 100 милијарди евра, којим би сјеверноатлантски савез пружио директнију подршку Кијеву, потврдила су петорица неименованих дипломата.

Они наводе да ће у складу са тим планом НАТО преузети неке обавезе координисања од тзв. Рамштајн групе коју предводе САД,  „с циљем да се НАТО заштити од било каквог смањења америчке подршке ако се Доналд Трамп врати у Бијелу кућу“, преноси Ројтерс.

Очекује се да ће се о овом приједлогу разговарати за два дана на састанку министара спољних послова НАТО како би се стекли услови да овај пакет помоћи буде усвојен током самита сјеверноатлантске алијансе који се одржава у јулу у Вашингтону.

До сада се НАТО као организација ограничавао на слање неубојите помоћи Украјини из страха да би директнија улога могла да изазове ескалацију тензија са Русијом.

Већина земаља које су чланице НАТО обезбеђују оружје Украјини на билатералној основи, али неименоване дипломате кажу да у западној војној алијанси постоји све већа сагласност о томе да је дошло вријеме да се војна помоћ Украјини повећа на дугорочним основама, а НАТО је у најбољој позицији да преузме већи дио те улоге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана