Столтенберг позвао чланице НАТО-а да наставе да подржавају Украјину

Танјуг
Столтенберг позвао чланице НАТО-а да наставе да подржавају Украјину

ВАШИНГТОН - Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао je у Вашингтону земље чланице Алијансе да наставе да подржавају Украјини у рату против Русије, истичући да ће исход тог сукоба обликовати глобалну безбједност у наредним деценијама.

Столтенберг је на свечаности поводом обиљежавања 75. годишњице НАТО-а рекао да Алијанса мора да покаже исту одлучност коју је показао у другим кључним тренуцима у историји.

-Нема сигурних опција са агресивном Русијом као сусједом. У рату нема опција без ризика. Највећи трошак и највећи ризик биће ако Русија побиједи у Украјини -  поручио је он и нагласио да се не смије дозволити да се то догоди.

Додао је да ''други ауторитарни режими'', попут Ирана, Сјеверне Кореје и Кине, подржавају Русију и нагласио да је Украјина "мјесто гдје се бори за слободу и демократију''.

Столтенберг је подвукао да је „НАТО са својих 75 година постојања, не само најснажнији и најуспјешнији, већ и најдуговјечнији војни савез у историји“.

Подсјетио је да су прије 75 година документ којим је основан НАТО сачинили људи који су преживели два свјетска рата.

-Они су знали какве су патње и страдања у рату, и нису жељели да се тако нешто понови. Због тога основали су НАТО - рекао је Столтенберг

Свечаности су присуствовали лидери земаља чланица Алијансе, укључујући предсједника САД Џозефа Бајдена, канцелара Немачке Олафа Шолца и премијерку Италије Ђорђу Мелони.

Самит НАТО-а поводом 75. годишњице Алијансе трајаће до 11. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана