Столтенберг: Помогли смо ширењу мира, демократије и просперитета широм Европе

Танјуг
Столтенберг: Помогли смо ширењу мира, демократије и просперитета широм Европе

БРИСЕЛ, - Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да је Алијанса за 75. година постојања помогла ширењу мира, демократије и просперитета широм Европе, као и да је данас НАТО већи, јачи и јединственији него икад.

Он је на свечаности поводом 75. година од оснивања НАТО савеза рекао да се током постојања НАТО суочио са бројним изазовима, који су научили Алијансу шта јој је потребно.

Како је рекао јединственост Европе је неопходна за безбедност, као што јој је потребан савез са Сјеверном Америком.

"Сјеверној Америци су такође потребне европске војске, огромне обавјештајне мреже и јединствена дипломатска моć, САД имају више пријатеља и више савезника. Као што не верујем само у Европу, верујем у Америку и Европу заједно у НАТО алијанси.

Зато што смо заједно јачи и безбеднији. Јутрос смо адмирал Бауер и ја положили вијенац на Спомен камен овде у сједишту НАТО. Одајте почаст свима онима који су служили под заставом НАТО-а", рекао је Столтенберг.

Он је рекао да ниједан уговор, попут уговора о оснивању НАТО савеза, није толико значио.

"Никад ни један документ са тако мало речи није значио за толико много људи. Толико сигурности. Толико просперитета. И толико мира. Све због свечаног обеćања да ћемо заједно стајати и штитити једни друге као што радимо 75 година", рекао је он.

Према његовим ријечима НАТО савез је најјача, најтрајнија и најуспешнија Алијансе у историји и подсетио да је у годинама након Другог свјетског рата, страх од још једног разорног рата био стваран.

"Тако су се на данашњи дан 1949. године министри спољних послова 12 земаља Европе и Сјеверне Америке окупили да потпишу Вашингтонски уговор, да створе нашу Алијансу.

То је чувало наше људе током дугих година Хладног рата. Од берлинског ваздушног транспорта и кубанске ракетне кризе, до пада Берлинског зида. Године 1979. служио сам у норвешкој војсци. Да је рат, били бисмо на првој линији фронта. И нисам се плашио, јер сам знао да нисмо сами.

Имали смо иза себе моć НАТО алијансе. Када се завршио Хладни рат, НАТО је помогао да се окончају два брутална етничка сукоба на Балкану", закључио је Столтенберг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана