Столтенберг: Почела обука украјинских пилота на Ф-16

ГС/Агенције
Foto: ЦНН

МОСКВА; КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 476. дана. Украјина тврди да контраофанзива напредује, Русија негира те тврдње. Поново је гађан Криви Рог, а тамошње власти наводе да су погођени цивилни индустријски објекти. Напад дроновима пријављен је и у Одеси, а Русија тврди да је забиљежила нападе беспилотним летјелицама на Криму.

Столтенберг: Почела обука украјинских пилота на Ф-16

Неколико НАТО земаља је објавило да је почело са обуком украјинских војних пилота за управљање савременим борбеним авионима, попут Ф-16, што отвара могућност да се размотри одлука о њиховој испоруци Украјини када пилоти буду спремни за то, пренио је данас Ункринформ.

Ову вијест је пренио генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг прије сусрета министара одбране НАТО земаља у Бриселу.

"Поздрављам одлуку неколико земаља НАТО да пруже обуку украјинским пилотима. Ово је важно и омогућиће нам, да у посљедњој фази, такође доносимо одлуке о испоруци авиона четврте генерације, као што је то, на примјер, Ф-16", рекао је он.

Он је такође похвалио Данску да игра водећу улогу у спровођењу овог договора, тако што нуди украјинским пилотима да наставе да пружају значајну улогу Украјини.

"Прерано је рећи када ће се тачно ова одлука донијети. Али, чињеница да је почело тренирање пружа нам опцију да такође доносимо одлуке о испоруци авиона и тада ће пилоти бити у могућности да лете њима", истакао је Столтенберг.

Он је додао да је раније ове седмице посјетио Вашингтон како би разговарао са америчким предсједником о припремама за НАТО самит у Вилњусу (11-12. јул). 

Међу главним темама ових преговора била је помоћ за Украјину, потреба да се ојача улагање у одбрану НАТО, и још нека питања за Алијансу.

Дводневни министарски састанак НАТО почео је у Бриселу данас, а главна тема ће бити наставак помоћи Украјини.

Главно са брифинга Министарства одбране Русије:

-  Оружане снаге Русије у подручју Камишевахе ДНР погодилс у командни центар 128. Брдско-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине;

- Током борби на доњецком правцу ликвидирамо је око 340 украјинских војника;

- Руске трупе су одбиле пет напада Оружаних снага Украјине у доњецком правцу;

- Руске трупе су уништиле складиште муниције 65. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у Запорошкој области;

- Оружане снаге Русије уништиле су складишта муниције Оружаних снага Украјине у областима Новомихајловке, Новгородског и Славног у ДНР;

- Оружане снаге Русије уништиле су две украјинске диверзантско-извиђачке групе у правцу Купјанска;

- Оружане снаге Русије обориле су два украјинска авиона Су-27 у ДНР.

Шеф ИАЕА Рафаел Гроси стигао на територију Запорошке области

Шеф ИАЕА Рафаел Гроси стигао је на територију Запорошке области, коју контролише Русија. Он ће данас посјетити Запорошку нуклеарку.

Предсједници Јужноафриче републике, Замбије и Коморских острва у мировној мисији у Украјини

Предсједници Јужноафриче републике, Замбије и Коморских острва кренули су у мировну мисију у Украјину, преноси лист Рзецзпосполита.

„Предсједници Јужноафричке републике, Замбије и Коморских острва посетиће у четвртак Варшаву, одакле ће отићи у Кијев у мировну мисију", наводи се у тексту.

Напомиње се да ће се пољски предсједник Анджеј Дуда састати са шефовима ових држава у четвртак поподне.

Истовремено, украјински амбасадор у Пољској Василиј Зварич, на кога се лист позива, рекао је да ће се Владимир Зеленски у Кијеву састати са предсједницима афричких земаља.

Анкета Ројтерса међу западним стручњацима о томе како тече контраофанзива Оружаних снага Украјине

Ројтерс је направио анкету међу западним стручњацима о томе како тече контраофанзива Оружаних снага Украјине. Ево неколико кључних закључака:

- обе стране настоје да исцрпе ресурсе противника

– ризик за Украјинце је да ће, прије него што стигну на руску линију одбране, претрпети велике губитке и да ће бити сувише тешко да је пробију.

– главна линија руске одбране има дубину од 10-15 километара

– Украјина не може да изненади противника, али ће се потрудити да постигне оперативно и тактичко изненађење уз помоћ маскирања и дезинформација.

- до сада су само три од 12 јуришних бригада, обучених за офанзиву, учествовале у непријатељствима на југоистоку.

- 5-6 дана након почетка главне фазе контраофанзиве изгледа да је све стало. Замах који су Оружане снаге Украјине имали у првих неколико дана „суштински је нестао".

– Украјина би могла да изгуби и до 15 одсто својих возила Бредли и неколико процената својих Леопарда.

Норвешка и Данска послаће Украјини додатних 9.000 комада артиљеријске муниције

Норвешка и Данска послаће Украјини додатних 9.000 комада артиљеријске муниције, саопштило је данас норвешко Министарство одбране.

Министарство је навело да је Норвешка већ послала Украјини 7.000 комада артиљеријске муниције из сопствених залиха.

Та муниција се може користити у неколико врста артиљерије, укључујући америчку самоходну хаубицу М109 које је Норвешка раније послала Украјини, наводи се у саопштењу, пренио је Ројтерс.

Саобраћај преко свих административних прелаза, посебно Брњака, Јариња и Мердара је смањен и током ноћи забиљежени су само појединачни преласци.

Одлука владе у Приштини од синоћ о забрани увоза робе и забрани уласка са српским таблицама на Косово и Метохију унијело је велико узнемирење код грађана јужно од Ибра пошто велики број Срба посједује аутомобиле са српским таблицама.

Кадиров демантовао да је Делимханов убијен или рањен у Украјини

Чеченски лидер Рамзан Кадиров рекао је да је један од његових високих команданата Адам Делимханов жив, демантујући на тај начин извјештаје да је убијен или рањен у Украјини.

Делимханов је на челу чеченске дивизије руске националне гарде и такође је члан руске скупштине.

Кадиров је написао на Телеграму у среду да је Делимханов жив и здрав и да није чак ни рањен.

Кадиров је навео да је од почетка знао да је Делимханов неповријеђен, али да је ћутао да би, како је рекао, "осрамотио украјинске медије" који су извјештавали о наводној повреди команданта, пренио је Ројтерс.

Руски телевизијски канал Звезда претходно је објавио у сриједу, позивајући се на скупштинску прес-службу, да је Делимханов рањен у Украјини.

То је услиједило након што се на украјинским друштвеним мрежама појавила информација да је чеченски командант убијен у артиљеријском нападу на југу Украјине.

Аксјонов: Руска ПВО оборила девет дронова на Криму

Руска ПВО оборила је девет дронова током ноћи и јутрос на Криму, а један од њих је експлодирао у селу Докучајево и нико ниије повријеђен, а разбијени су прозори на неколико кућа, рекао је данас лидер Крима Сергеј Аксјонов.

Аксјонов се огласио на Телеграму.

Село Докучајево се налази на око 40 километара од главног града Крима, Симферопоља.

Претходни масовни напад дроновима на Крим догодио се у ноћи 4. јуна када је оборено девет дронова, пренео је ТАСС.              

Украјина: Погођена два индустријска цивилна објекта у Кривом Рогу, значајна штета

Руске ракете погодиле су јутрос два индустријска објекта у централном украјинском граду Криви Рог, саопштио је градоначелник Олександар Вилкул, а напад дроном је такође пријављен у Одеси.

Вилку је рекао да су три ракете погодиле два индустријска предузећа "која немају никакве везе са војском", при чему је повријеђен један 38-годишњи мушкарац, преноси Ројтерс.

Један аутомобил је оштећен дијеловима ракете које је оборила противваздушна одбрана.

-Штета је значајна - написао је Вилкул на Телеграму.

У јужном лучком граду Одеси, власти су саопштиле да је противваздушна одбрана данас оборила свих 18 руских дронова који су се приближили региону.

Руске власти на Криму такође су пријавиле напад беспилотним летјелицама, и саопштиле да су оборили девет украјинских дронова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана