Столтенберг: Питање тренутка када ће се Украјина прикључити НАТО

Танјуг
Столтенберг: Питање тренутка када ће се Украјина прикључити НАТО

ВАШИНГТОН - Питање чланства Украјине није питање да ли ће се то догодити, већ када, изјавио је вечерас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на самиту Сjеверноатланске алијансе у Вашингтону.

"Док Украјина наставља са кључним реформама, наставићемо да их подржавамо на неповратном путу у НАТО. Посао на којем радимо заједно ће омогућити да, када дође право вријеме, Украјина може да се прикључи без одлагања. Дакле, није питање да ли, већ када. У овом опасном свијету, пријатељи и партнери су важнији него икада", истакао је Столтенберг, пренио је Гардијан.

Он је оцијенио да, према међународном закону, Украјина има право на самоодбрану од Русије.

"Помажемо им да остваре своје право, тако што им испоручујемо оружје, муницију, ракете. Право на самоодбрану укључује и да гађате легитимне војне мете агресора, Русије", истакао је Столтенберг.

Упитан да каже да ли постоји могућност да Украјина иде у супротном смјеру од чланства у НАТО, Столтенберг је рекао да то није немогуће.

"Свакако, ако држава иде уназад са реформама, не испуњава своје обавезе, по дефиницији, иде уназад. Али, то Украјина тренутно не ради, међутим, не зна се шта ће се дешавати у будућности. Ријечи су важне, јер стварају очекивања, план, дефинишу вашу амбицију. Рјечник у нашој декларацији показују о чему смо се договорили. Декларација, на много начина, говори гласно, као и ријечи. НАТО доктрина помаже Кијеву да се приближи чланству. Договорили смо се да отворимо нови аналитички и тренажни центар у Пољској који ће нам помоћи да се приближимо. И наравно, чињеница је да савезници, на примјер, испоручују Ф-16 авионе и бројне типове оружја. Све те акције ће приближити Украјину чланству", истакао је он.    

Он је рекао да очекује да ће САД остати важан НАТО савезник, а за то је навео три разлога.

"САД су далеко највећи савезник наше алијансе. У интересу Вашингтона је да има јак НАТО. Америка је јача и безбједнија уз НАТО, него без нас. Други разлог зашто очекујем да ће САД остати лојалан савезник је тај што постоји огромна двостраначка подршка за тако нешто. Сусрео сам се са лидерима Представничког дома Конгреса и Сената који су показали чврсту подршку НАТО. Трећи разлог зашто мислим да ће остати савезник је да критике које су дошле од Доналда Трампа, али и још неких бивших предсједника Америке, нису биле уперене против НАТО, већ због чињенице да неке НАТО савезнице нису довољно инвестирале у алијансу. Та јасна порука је имала утицај, јер сада савезници појачавају улагања", истакао је Столтенберг.

Он је додао да је порука из Вашингтона била јасно схваћена и да су савезници дјеловали у правом смjеру.

Генерални секретар Сјеверноатланске алијансе је рекао да "Кина има кључну улогу у илегалном рату Русије против Украјине".

"Кина пружа опрему двоструке намјене, микроелектронику и многе друге алате који омогућавају Русији да гради ракете, бомбе, авионе, оружје које користе у нападима на Украјину, и чињеница да је ово сада јасно изјављено и прихваћено од свих савезника НАТО-а, важна је порука Кини," рекао је.

Он је додао да је порука НАТО са самита Пекингу "врло снажна, врло евидентна".

"Јасно дефинишемо одговорност Кине када је у питању омогућавање Русије у њеном ратном нападу против Украјине," додао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана