Столтенберг o дозволи да Украјина гађа циљеве у Русији

Танјуг
Столтенберг o дозволи да Украјина гађа циљеве у Русији

БРИСЕЛ - Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг одбацио је као "лажне" тврдње да ће одлука савезника да дозволе Украјини да погоди легитимне циљеве на руској територији увући НАТО у рат.

-Нетачно је рећи да би савезници НАТО могли да постану стране у сукобу ако дозволе употребу западног оружја против легитимних циљева на руској територији. Сјеверна Кореја и Иран пружају значајну војну подршку и обезбјеђују Русији ракете и беспилотне летјелице, а да не постану директни учесници сукоба - рекао је Столтенберг у интервјуу за Тајмс.

Он је нагласио да подржава савезнике, попут Велике Британије и Француске, који се залажу за то да се Кијеву дозволи да користи ракете дугог домета, попут британских Сторм шадоус, за удар на Русију.

Истовремено, он је истакао да је таква дозвола у надлежности земаља чланица, а не НАТО-а у цјелини.

-Овакву одлуку треба да донесу поједине државе. Поздрављам чињеницу да су савезници уклонили или ублажили ограничења употребе оружја - рекао је Столтенберг.

Он је негирао "релевантност" упозорења руског предсједника Владимира Путина да би украјинска употреба ракета дугог домета против војних циљева на руској територији могла да постане "црвена линија", чији би прелазак значио почетак рата између Русије и НАТО.

-Већ је било много „црвених линија“ које је Путин прогласио прије овога и није прибјегао ескалацији, што би значило директну умијешеаност савезника из НАТО-а у овај сукоб. Није то урадио јер схвата да је НАТО најјачи војни савез на свијету. И Руси схватају да нуклеарно оружје и нуклеарни рат не могу донети побједу и да о њима не треба ни размишљати. То смо Путину неколико пута врло јасно објаснили - нагласио је генерални секретар НАТО-а, чији мандат истиче 1. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана