Столтенберг: НАТО не види никакву војну пријетњу из Русије

Танјуг
Столтенберг: НАТО не види никакву војну пријетњу из Русије

СКОПЉЕ - Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас током посјете Сјеверној Македонији да НАТО не види никакву војну пријетњу из Русије против било којег савезника НАТО-а или региона.

-Али, наравно, остајемо опрезни и остаћемо јединствени - рекао је он након састанка са премијером Сјеверне Македоније Димитром Ковачевским.

Столтенберг је рекао да НАТО гледа шта се дешава и спреман је да учини све што је потребно да одбрани било ког савезника од војне пријетње.

-Наставићемо да понављамо поруку Русији, да се уздржи од агресивних акција против својих сусједа и да заустави војну агресију на Украјину. Један од разлога зашто је (руски предсједник Владимир) Путин кренуо у рат био је да спријечи улазак Украјине у НАТО, желио је да НАТО гарантује да се неће ширити, али добија управо супротно, а добија и нове чланице Финску и Шведску - додао је Столтенберг, преноси агенција Макфаџ.

Ковачевски је рекао да у региону постоји руски утицај, али да нема пријетње по безбједност и стабилност Сјеверне Македоније јер институције раде свој посао.

-Наравно, утицај трећих земаља, укључујући руски утицај, постоји у региону и оне увијек могу да нађу своје истомишљенике у појединим политичким партијама и у одређеним организацијама, али нису ни близу онога што наше институције посједују и оно што посједују земље чланице НАТО-а, да би на било који начин могле да дестабилизују нашу земљу - рекао је Ковачевски.

Ковачевски и Столтенберг, који данас борави у званичној посјети Сјеверној Македонији, имали су састанак лицем у лице, након чега су заједно са делегацијама одржали билатерални састанак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана