Столтенберг: НАТО је могао да учини више како би спријечио рат у Украјини

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БЕРЛИН- НАТО је могао да учини више како би наоружао Украјину у покушају да спријечи "инвазију Русије" 2022. године, изјавио је данас одлазећи генерални секретар Северноатлантске алијансе Јенс Столтенберг.

"Сада за рат обезбјеђујемо војно особље, а раније смо могли да обезбиједимо војно особље како бисмо тај рат предуприједили", рекао је Столтенберг у данас објављеном интервјуу за њемачки Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Столтенберг је указао на одбијање НАТО-а да обијезбеди оружје које је Кијев тражио прије "инвазије Русије пуних размјера" због страхова, како је навео, да би тензије са Русијом могле да ескалирају, преноси Ројтерс.

Према његовим ријечима, рат у Украјини се може окончати само за преговарачким столом.

"Да би се рат окончао, поново ће бити потребан дијалог са Русијом у одређеном  тренутку. Али он мора да буде заснован на снази Украјине", закључио је Столтенберг.

Након што је рат почео, Украјина - која није чланица НАТО-а - добијала је оружане системе од својих савезника након првобитног оклевања, напомиње британска агенција.

Столтенберг, бивши норвешки премијер, у октобру ће напустити функцију генералног секретара НАТО-а, на којој је био од 2014. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана