Столтенберг: НАТО ће на самиту разговарати о активностима Русије и Кине у Африци

Танјуг
Столтенберг: НАТО ће на самиту разговарати о активностима Русије и Кине у Африци

ЛИСАБОН - Чланице НАТО-а на самиту у Виљнусу у јулу ове године намjеравају да разговарају о активностима Русије и Кине у Африци, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

-Такође морамо да се боримо против континуиране пријетње тероризма и нестабилности на југу. Видимо руске дестабилизујуће акције у Африци и како се Русија и Кина инфилтрирају у регион. Самит ће пружити прилику чланицама Алијансе да разговарају о овим питањима - рекао је јуче Столтенберг на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Португала Антониом Коштом, саопштено је на сајту НАТО.

Он је нагласио да „морамо учинити више на изградњи одбрамбених капацитета са кључним партнерима на југу, као што су Тунис, Мауританија и Јордан“.

Генерални секретар Алијансе је поновио да ће „НАТО стајати уз Украјину онолико дуго колико је потребно“, и  нагласио да је увјерен да „украјинске снаге имају способности које су им потребне да поново заузму окупирану земљу“.

Подсетио је да је подршка НАТО савезника еволуирала кроз различите фазе сукоба и поздравио недавне најаве савезника о обезбеђивању крстарећих пројектила и обуци украјинских пилота да користе западне борбене авионе.

Пред самит НАТО-а у Вилњусу, Столтенберг је рекао да ће савезници „послати снажан сигнал подршке Украјини“ кроз стратешки вишегодишњи програм помоћи који ће Украјини омогућити да пређе са совјетске ере на доктрине, опрему и обуку НАТО-а и постигне интероперабилност са Алијансом.

Такође је поздравио подршку коју је Португалија пружила Украјини, укључујући испоруку тенкова Леопард 2 и допринос кроз НАТО свеобухватни пакет помоћи, закључује се у саопштењу.

Столтенберг се јуче састао и са португалским министром иностраних послова Жоаом Кравињом и министарком одбране Хеленом Кареирас како би разговарали о припремама за самит НАТО-а у Вилњусу у јулу.

Следећи самит НАТО-а биће одржан 11-12. јула у Виљнусу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана