Столтенберг: Москва ће преговарати ако схвати да не може да оствари циљеве

Срна
Столтенберг: Москва ће преговарати ако схвати да не може да оствари циљеве

БЕРЛИН - Русија ће пристати на мировне преговоре када се суочи са ситуацијом у којој не може да војним средствима оствари своје циљеве, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Он је у интервјуу за њемачку новинску агенцију ДПА, чији су дијелови данас објављени, рекао да је војна помоћ Украјини "најбржи пут ка миру".

"Можда звучи парадоксално, али војна подршка Украјини на најбржи пут ка миру", истакао је Столтенберг.

Столтенберг тврди да је за крај сукоба потребно да предсједник Русије Владимир Путин закључи да његове снаге "нису у стању да преузму Украјину" и да ће Кремљ тек тада бити спреман за преговоре о рјешењу, пренијела је "Раша тудеј".

Генерални секретар Алијансе је у најновијем интервјуу бранио недавне нападе Украјине на војне мете дубоко на руској територији, тврдећи да су ти удари оправдани и да свака земља има право да се брани.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је јуче да Москва неће ни са ким разговарати по условима које је раније предложио предсједник Украјине Владимир Зеленски.

"Мировна формула" Зеленског предвиђа повлачење руске војске са Крима и из Доњецке и Луганске Народне Републике, те Запорошке и Херсонске области, које и Русија и Украјина сматрају дијелом своје територије.

Иако је Лавров оцијенио да план Зеленског није прихватљив, он је нагласио да Кремљ у принципу не одбија улазак у преговоре са Украјином, али да Кијев прво мора да призна нову реалност на терену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана