Столтенберг: Кина подстиче највећи сукоб у Европи од Другог свјетског рата

Спутњик
Столтенберг: Кина подстиче највећи сукоб у Европи од Другог свјетског рата

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг оптужио је Кину да пружа војну подршку Русији, чиме подстиче највећи рат у Европи од Другог свјетског рата, преноси Спутњик.

- Кина подстиче на највећи сукоб у Европи од Другог свјетског рата, рекао је Столтенберг у интервјуу јапанском листу „Иомиури“, наводећи да Русија наводно производи беспилотне летјелице и ракете уз подршку најсувременије технологије и електронике која се извози из Кине.

Према ријечима генералног секретара НАТО-а, постоји потреба да се унесе садржај у партнерства с Јапаном, Јужном Корејом, Аустралијом и Новим Зеландом како би се повећао притисак на Кину и стабилизирао регион у Азији.

Говорећи о конкретним корацима у случају кризе на Тајвану, Столтенберг је изнио опрезан став, рекавши да ће НАТО остати савез Сјеверне Америке и Европе. Такођер је нагласио да одлука о раније објављеном плану о отварању канцеларије НАТО-а за везу у Токију неће бити донесена на предстојећем самиту Алијансе, узимајући у обзир да чланице не желе непотребно провоцирати Пекинг.

- НАТО не сматра Кину противником, али она представља изазов нашим вриједностима, интересима и безбједности, додао је он.

Министарство вањских послова Кине у одговору на оптужбе западних земаља наводи да заузима праведан и објективан став о ситуацији у Украјини, као и да се придржава разумног и одговорног приступа извозу оружја и робе двоструке намјене у складу са законима и прописима.

У априлу је портпарол кинеског Министарства вањских послова Њанг Њенбин изјавио да САД пружају војну помоћ Украјини, али критизирају нормалну сурадњу Русије и Кине. Он је то назвао лицемјерјем и типичним примјером двоструких стандарда. Пекинг је такођер упозорио Сједињене Америчке Државе да омаловажавање и окривљавање других неће ријешити украјинску кризу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана