Столтенберг: Чланице појединачно одлучују о употреби ракета

СРНА
Столтенберг: Чланице појединачно одлучују о употреби ракета

ЛОНДОН - Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који ускоро одлази са функције, изјавио је да поздравља разговоре о употреби ракета дугог домета за нападе Украјине на руску територију, али да би одлуку о том питању морале да донесу појединачне чланице.

Украјински предсједник Владимир Зеленски мјесецима тражи од западних савезника да дозволе Украјини да испали западне ракете, укључујући америчке "атакмс" и британске "сторм шедоу" дубоко у Русију, да би се ограничила способност Москве да покреће нападе.

Британски премијер Кир Стармер и амерички предсједник Џозеф Бајден разговарали су у петак у Вашингтону о томе да ли да дозволе Кијеву да користи ракете дугог домета против циљева у Русији. Одлука није објављена.

"Поздрављам овај развој догађаја и ове одлуке, али коначне одлуке доносе појединачни савезници. Савезници имају различите политике по овом питању", рекао је Столтенберг британском радију Ел-Би-Си.

Предсједник Владимир Путин рекао је да би се Запад директно борио против Русије ако би дозволио Украјини да изврши ударе ракетама дугог домета западне производње.

Упитан о могућој руској одмазди, Столтенберг је рекао да "у рату нема опција без ризика".

"Али и даље вјерујем да ће највећи ризик за нас, за Велику Британију, за НАТО, бити ако предсједник Путин побиједи у Украјини", додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана