Стокхолм: Шведска војска се вратила

Танјуг
Foto: Swedish Armed Forces

СТОКХОЛМ- Послије деценија смањења броја војника, шведска војска регрутује војнике, отвара базе и набавља модерну опрему у тренутку када су односи региона са Русијом замрзавају усред напада на Украјину, пренио је бриселски портал "Политико".

Вјежба Аурора на острву Корсе, у којој су млади војници покушали да заузму острво од колега који су играли улогу окупатора, означила је крај највеће војне вјежбе одржане у Шведској од краја Хладног рата, током које су тестиране шведске снаге и 14 савезника широм планина, равнице и архипелага ове нордијске нације.

На самиту НАТО у Литванији овог јула, Шведска се нада да ће финализирати своју једногодишњу пријаву за чланство као 32. чланица, након што је суседна Финска ушла у алијансу у априлу.

"Не желимо да се придружимо НАТО само ради сопствене заштите, ми такође, имамо много тога да допринесемо", рекао је премијер Улф Кристерсон, који је стигао јуришним чамцем на Корсу да посматра вјежбу Аурора.

Према његовим ријечима, Шведска може да помогне да се осигура безбједност других, што је важан сигнал који данас шаље.

Упркос владиној реторици, издвајање за војску Шведске и даље није у складу са смјерницама НАТО да би издаци за одбрану једне нације требало да буду најмање два процента њеног БДП.

У 2022. години Стокхолм је за своје оружане снаге издвојио 1,3 процента БДП, што је најнижи ниво у односу на било коју државу код Балтичког мора, према безбједносном истраживачком центру СИПРИ са сједиштем у Стокхолму.

Влада наводи да не очекује да ће достићи циљ од два одсто до 2026. године.

Шведски министар одбране Пол Јонсон рекао је за "Политико" да је смањење шведских оружаних снага након завршетка Хладног рата отишло предалеко и да је његова земља сада на исправној путањи.

"Закон о одбрани који смо усвојили 2020. године подразумијевао је значајно повећање буџета за све службе, војску, морнарицу и ваздухопловство. Након што је у фебруару 2022. избио рат у Украјини, повећали смо темпо", истакао је он.

Неутрална у Другом свјетском рату, Шведска се појавила као цијењени регионални војни играч у годинама које су услиједиле.

До касних 1950-их, њено ваздухопловство је било четврто по величини на свијету, а технологија подморница најсавременија.

Али након распада Совјетског Савеза 1991. године, шведски посланици су одлучили да је пријетња из Русије готова.

Владе у Стокхолму су уновчиле "дивиденду мира" тако што су смањиле издатке за оружје и умјесто тога инвестирале у болнице, школе и друге службе.

            Шведски буџет за одбрану пао је испод два процента током 2000-их.

            Стратешко острво Готланд у Балтичком мору је демилитаризовано и обустављена је регрутација.

            Јужна обала Шведске налази се у близини Калињинграда, дома Балтичке флоте, док се Готланд налази у близини кључних војних и комерцијалних поморских путева за други руски град Санкт Петербург.

            Са своје стране, Русија је посљедњих година пооштрила своја упозорења Шведској и рекла да ће на евентуални пријем Шведске у НАТО одговорити војно-техничким мјерама одмазде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана