Сто дана рата између Израела и Хамаса – велики број жртава, хуманитарна криза и држање талаца у Гази

ГС-Агенције
Сто дана рата између Израела и Хамаса – велики број жртава, хуманитарна криза и држање талаца у Гази

Навршава се сто дана сукоба између Израела и Хамаса у Појасу Газе. Велики број жртава пријављују обе стране. Израел тврди да је 1.200 људи страдало у нападу Хамаса 7. октобра, као и још 188 израелеских војника од почетка копнене операције. И даље је 132 израелска таоца у палестинској енклави. Са друге стране, Хамас саопштава да је скоро 24.000 Палестинаца убијено за сто дана рата у израелским нападима, од чега је велики број деце и жене.

Израелске болнице обиљежавају 100 дана рата

Болнице широм Израела обиљежавају 100 дана од почетка сукоба у Појасу Газе, у знак солидарности са израелским држављанима које Хамас држи у палестинској енклави.

Окупљени у здравственим установама ћутањем и молитвама сјећају се жртава који су погинули 7. октобра.

Компаније и школе обустављају рад поводом 100 дана рата

Више од 150 израелских компанија започело је стоминутни прекид рада у знак солидарности са таоцима који су и даље заробљени у Гази, након 100 дана рата. 

И универзитети и школе широм Израела праве стоминутну паузу.

Чланови породица талаца које држи Хамас јуче су започели су 24-часовне активности поводом 100 дана њиховог заточеништва, а десетине хиљада људи окупиле су се синпћ у Тел Авиву.

Организатори протеста су рекли да је велики број светских лидера послао поруке подршке које ће данас бити прочитане.

АП: Сто дана рата у Гази, најдужи и најразорнији сукоб дви стране

Тренутни сукоб Израела и Хамаса је далеко најдужи, најкрвавији и најразорнији сукоб две сукобљене стране, пише АП, поводом 100 дана рата Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

Агенција наводи да су за то време погинула укупно 23.843 Палестинца, од тога 347 на Западној обали.

Борбе су избиле 7. октобра, када је Хамас извео смртоносни напад на јужни Израела, у којем је погинуло 1.200 људи и од тада Израел спроводи војну кампању у Појасу Газе, на копну и из ваздуха, што је резултирало до сада невиђеним људским жртвама, разарањима инфраструктуре и стамбених објеката, наводи АП.

Додаје се да су међу погинулим Палестинцима око две трећине жене и деца, а да је у борбама погинуло око 8.000 припадника Хамаса.

Од почетка израелске војне операције погинуло је укупно 314 припадника израелских одбрамбених снага (ИДФ), наводи АП.

Проблем снабдевања Појаса Газе, због израелске блокаде траје од самог почетка сукоба, а сваким даном претвара се у све већу хуманитарну кризу.

Израелске трупе ушле су у највећу болницу у Гази, Ел Шифа, у граду Газа, а Израел је саопштио да је болница коришћена за прикривање подземног штаба Хамаса.

Здравствено особље је, међутим, негирало те тврдње.

Израел и Хамас су 24. новембра објавили примирје и споразум о четвородневном прекиду ватре ради размене жена и деце које као таоце Хамас држи у Гази у замену за палестинске жене и тинејџере које је Израел држао у притвору или у затвору из безбедносних разлога.

Примирјем је договорена и несметана испорука већих количина хуманитарне помоћи у угрожену палестинску енклаву.

Прекид ватре је био продужен на укупно недељу дана и у том периоду ослобођено је 105 талаца и око 240 палестинских затвореника, али већ 1. децембра сукоб је настављен.

Према проценама УН, палестинска милитантна група Хамас држи још 132 таоца.

Само неколико дана након истека примирја 4. децембра израелске снаге покренули свој први велики копнени напад на јужну Газу, на периферији града, Кан Јуниса, а међународне организације су упозориле да ће та нова фаза рата која се са севере Појаса Газе шири према југу, драстично погоршати хуманитарну ситуацију.

Због израелске офанзиве расељена је огромна већина Палестинаца у Појасу Газе и затворено више од половине болница, а у тој палестинској енклави влада стална несташица хране, воде, лекова и медицинских материјала и енергената, упозорили су у више наврата посматрачи УН.

ИДФ: Убијено девет Хамасових оперативаца у Кан Јунису

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су у Кан Јунису током протеклог дана убиле пет оперативаца Хамаса, док су на северу Газе убијана још четворица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана