Стиже тајфун Доксури: Кина, Филипини и Тајван у приправности

Танјуг
Стиже тајфун Доксури: Кина, Филипини и Тајван у приправности

ПЕКИНГ - Очекује се да ће тајфун Доксури, рангиран као супертајфун четврте категорије на скали од 1 до 5, који се приближио источној Азији, ући у канал Баши који раздваја Тајван и Филипине и приближити се обалама острва пре него што погоди копно на југу Кине.

Доксури, са пречником од скоро 1.000 километара, према прогнозама, требало би да прође поред слабо насељених острва на сјеверном дијелу Филипина до средине недјеље, док ће снажни вјетрови и јака киша погодити сјевер Тајвана, преноси Ројтерс.

Филипинске власти су већ подигле нивое упозорења на олују у централном региону и десетинама северних провинција, и почеле да евакуишу нека приобална насеља која би могла да се нађу на путу олује.

Тајванско министарство одбране отказало је дијелове годишњих вјежби Хан Куанга заказаних за данас, из безбједносних разлога и потребе да се изврше припреме за надолазећу олују, наводи Ројтерс.

Тајванска метеоролошка служба издала је упозорења за морски дио и саопштила да ће касније током дана издати упозорење за своје јужне округе на копну,  позивајући становништво да се припреми за јаке кише и олујне вјетрове.

- На Тајвану више од 1.400 дана није забиљежен ниједан тајфун који се спустио на копно и зато позивам сва  министарства да се припреме и буду у приправности - навео је премијер Чен Чиен-ђен у објави на Фејсбуку.

Са тренутно највећом брзином вјетра од 223 км/х, Доксури ће у петак стићи на кинеско копно, негдје између провинција Фуџијан и Гуангдонг, саопштила је кинеска метеоролошка служба.

Власти су позвале рибарске бродове да потраже заклон у најближој луци  и пољопривреднике да убрзају пољске радове, иако се очекује да ће Доксури изгубити на снази и на кинеско копно стићи као тајфун или јак тајфун, али би густо насељени кинески градови бити погођени обилном кишом и јаким вјетровима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана