ЕУ финансира школу за пастире

B92
Foto: Shutterstock

Полазници ће имати теоријски и практични дио, који укључује једномјесечни боравак са стадом у шумама, те шишање и узгој оваца.

У Италији је основана школа за пастире, а у априлу почиње први курс за све оне који желе да живе нови живот у идиличним апенинским планинама.

На курс за обуку стигле су стотине пријава јер су млади одлучни да се врате традиционалним занимањима која су била напуштена задњих деценија, преноси Јутарњи лист.

"Добили смо пуно захтjева оних који желе започети нови живот. Било би нам драго да наши студенти овде или негдје другде у будућности желе да покрену властити сточарски узгој", рекао је за дневни лист Стампа Лука Сантини, управник Националног парка шуме Казентинези, мjеста које је централни део програма и курса. Национални парк простире се на више од 360 квадратних километара у Апенинима између покрајина Арецо и Форли.

Полазници школе, која ће у почетку бити отворена за само шест особа, бирају се на основу претходног искуства и мотивације.

Курс укључује теоријски дио и практични, који подразумева једномесечни боравак са стадом оваца у апенинским шумама, лекције попут шишања оваца, узгоја и заштите од предатора.

Школа за пастире је бесплатна. Полазницима ће се понудити и бесплатан смјештај у националном парку и објектима у близини, на фармама које учествују у пројекту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана