Стезање каиша: Опада животни стандард Нијемаца

Агенције
Стезање каиша: Опада животни стандард Нијемаца

БЕРЛИН - Њемачка више није ни међу 20 најбогатијих земаља на основу додате вриједности по глави становника, преноси "Билд".

Tаблоид напомиње да раст БДП-а земље "виси око нуле", а да је једна од посљедица то што је Њемачка склизнула са 19. на 21. мјесто на ранг листи земаља на основу овог параметра, који се мери на основу БДП-а по паритету куповне моћи.

Прва три мјеста на списку заузимају Луксембург, Ирска, и Сингапур, а изнад Њемачке се на 20. мјесту налази Белгија. "Билд" напомиње да овај параметар не узима у обзир економску неједнакост међу становништвом. 

Њемачка економија је у другом тромјесечју поново пала, и то за 0,1 одсто, чиме се распршила нада да коначно може да остави иза себе године стагнације.

Институт за економска истраживања ИФО је јуче значајно снизио прогнозе за ову и наредну годину. Сада очекује нулти раст у 2024. умјесто 0,4% раније и само 0,9 одсто у 2025, у поређењу са 1,5 одсто колико је износила претходна прогноза, преноси РТ Балкан.

Институт за свјетску економију Кила је још песимистичнији, јер је објавио очекује смањење бруто домаћег производа за 0,1 одсто ове године — након смањења од 0,3 одсто у 2023.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана