Стела Асанж: Никад нисмо били ближе пуштању на слободу Џулијана Асанжа

Танјуг
Стела Асанж: Никад нисмо били ближе пуштању на слободу Џулијана Асанжа

КАНБЕРА- Супруга аустралијског новинара Џулијана Асанжа, Стела Асанж, изјавила је данас да ослобађање њеног супруга ''никада није било ближе'', и навела да влада Аустралије игра важну улогу у његовом пуштању на слободу.

Она је ово изјавила неколико недјеља након што је премијер Аустралије Ентони Албанезе истакао да држење Асанжа и затвору ''не служи ничему''.

Аустралијски СБС наводи да коментари долазе након што је нови аустралијски високи комесар за Уједињено Краљевство Стивен Смит, посјетио Асанжа у априлу у лондонском затвору Белмарш са максималним степеном безбједности.

'Важно је препознати да Аустралија игра важну улогу и може да обезбеди Џулијаново ослобађање. Џулијанов живот је у рукама аустралијске владе. Није моје да говорим аустралијској влади како да то уради, али то мора да се уради. Џулијан мора да буде пуштен'', рекла је Стела Асанж, која је и чланица Џулијановог правног тима.

Додала је да полаже наде у Албанезеа да до тога дође.

Аустралијска влада је изразила подршку Асанжу да се врати у Аустралију, али је нагласила да Аустралија није била у могућности да интервенише у судским процесима друге земље.

СБС подсјећа да је Асанж са сарадницима путем сајта Викиликс објавио стотине хиљада повјерљивих америчких докумената, укључујући видео смнимак под насловљен ''Колатерално убиство'', који приказује амерички ваздушни напад 2007. у којем су убијени новинари и цивили.

Министарство правде САД оптужује га за ''једна од највећих пријетњи поверљивим информацијама'' у историји те земље, а 18 оптужби са којима се тамо суочава, носи здружену максималну казну од 175 година затвора.

Министарство наводи да је Асанж довео у опасност америчке агенте, заједно са Авганистанцима и Ирачанима који раде са њима, објављивањем њихових нередигованих имена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана