Стела Асанж: Џулијан као слободан човjек планира да се врати нормалном животу

Танјуг
Стела Асанж: Џулијан као слободан човjек планира да се врати нормалном животу

КАНБЕРА - Супруга оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа, Стела, изјавила је данас да он, као слободан човјек, планира да се врати нормалном животу, да плива у океану сваки дан, одмара се и ужива у слободи и апеловала на јавност да му да простор да се "одмара и опорави".

Асанж (52), који се налази на слободи након што је у среду потписао споразум са америчким тужиоцима о признавању кривице по једној тачки оптужнице за шпијунажу, није давао изјаве од свог повратка у Аустралију, пренео је ЦНН.

"Он само ужива у слободи први пут за 14 година", рекла је Стела Асанж. Стела Асанж се удала за оснивача "Викиликса" док је био у лондонском затвору Белмарш 2022. године и имају двоје дјеце.

"Били су веома узбуђени када су сазнали да се тата враћа кући", рекла је Стела Асанж за њихову децу. Она је рекла да је до напретка у преговорима између Асанжовог правног тима и америчких тужилаца дошло након што је Виши суд Велике Британије у мају пресудио да он има право жалбе на екстрадицију у САД.

Оснивач "Викиликса" провео је пет година у британском затвору Белмарш борећи се против изручења САД.

Према условима постигнутог споразума, амерички тужиоци су тражили казну од 62 мјесеца затвора, што је једнака казни коју је Асанж већ одслужио у затвору у Лондону.

Након што је споразум склопљен, Асанж је пуштен уз кауцију и напустио је Велику Британију да би потписао споразум о признавању кривице на Северним Маријанским острвима, након чега се вратио кући у Аустралију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана