Стејт департмент: САД забинуте због ширења сукоба након убиства Ал Арурија

Г.С./Агенције
Стејт департмент: САД забинуте због ширења сукоба након убиства Ал Арурија

ТЕЛ АВИВ/ГАЗА - Сукоб Хамаса и Израела је ушао у 88. дан. Либански Хезболах је најавио да убиство високих званичника Хамаса у Бејруту "неће проћи без одговара и казне." Израелске одбрамбене снаге саопштавају да се број страдалих војника од почетка сукоба попео на 175.

Хезболах објавио имена три члана убијена у прекограничним сукобима с Израелом

Хезболах је објавио имена три члана те либанске милитантне групе, која су убијена у прекограничним сукобима с Израелом, чиме је број погинулих оперативаца порастао на пет.

Хезболах наводи да су тројица бораца Мухамад Акрам Хамад, Абас Хусеин Захер и Хасан Али Дакик, као и да је група гађала израелске трупе у близини насеља Шомера код либанске границе, користећи "одговарајуће оружје", око 20.55 по локалном времену.

Либански сајт Ал-Мејадин повезан са Хезболахом извијестио је о израелским нападима на град Накура, на југу земље, док израелска војска није коментарисала оптужбе.

Хезболах је именовао 143 члана које је Израел убио током сукоба који су у току, углавном у Либану, као и поједине у Сирији, преноси Тајмс оф Израел.

У Либану је убијено још 19 оперативаца других милитантних група, један либански војник и најмање 19 цивила, од којих су тројица новинари.

Стејт департмент: САД "не виде геноцидна дјела" у Гази

САД нису примијетиле дјела која би представљала геноцид у Гази, саопштио је потпарол Стејт департмента Метју Милер поводом захтјева Јужне Африке од Међународног суда правде (МСП) да се израелске акције у Појасу Газе прогласе геноцидом.

-То нису оптужбе које треба олако износити. Не видимо никаква дјела која представљају геноцид - рекао је Милер.

Потпарол Стејт департмента такође је саопштио да није у позицији да процијени да ли су ратни или злочини против човјечности почињени у палестинској енклави, преноси Ројтерс.

У поднеску Јужне Африке Међународном суду правде наводи се да је Израел прекршио Конвенцију о геноциду из 1948. године, која је састављена након Холокауста, и односи се на покушај уништења народа у цјелини или дјелимично.

Јужна Африка тражи од МСП да изда привремене мјере којима би Израелу било наложено да прекине своје војне операције у Гази, за које се истиче да су неопходне зарад, како се наводи, спречавања тешке и непоправљиве штете по права палестинског народа.

Суд је заказао јавне расправе по овом питању за 11. и 12. јануар, док је Израел нагласио да ће се бранити против свих оптужби. Од 7. октобра у Гази је убијено више од 22.000 људи и 2,3 милиона становника енклаве суочава се с хуманитарном катастрофом, пише Ројтерс.

Стејт департмент: САД забинуте због ширења сукоба након убиства Ал Арурија

САД су забринуте због ризика од ширења конфликта у Гази на друге фронтове након убиства Салеха ал Арурија, једног од вођа Хамаса, у нападу у Бејруту, изјавио је потпарол Стејт департмента Метју Милер.

Милер је рекао да не може да претпоставља ко је извршио напад, али је Ал Арурија назвао „бруталним терористом са крвљу цивила на својим рукама", преноси Ројтерс.

Израел није потврдио нити демантовао да та држава стоји иза атентата који се догодио у уторак.

У нападу у којем су погођене просторије Хамаса, страдало је укупно шест особа, међу којима су Ал Арури и два лидера оружаног крила Хамаса, бригада Ал Касам.

Салех ал Арури је био замјеник лидера Хамаса у иностранству и де факто вођа Хамасовог војног крила на Западној обали, наводе израелски медији.

 

Расправе у поступку против Израела 11. и 12. јануара

Међународни суд правде одржаће 11. и 12. јануара јавне расправе у поступку који је покренула Јужноафричка Република против Израела због рата у Гази.

Јужноафричка Република је у петак, 29. децембра, затражила од Међународног суда правде да изда уредбу према којој је Израел прекршио своје обавезе према Конвенцији о геноциду из 1948. у рату против Хамаса.

Израел је саопштио да ће се појавити пред судом да оспори оптужбе.

Суду обично треба једна или двије седмице да донесе одлуку о хитним мјерама након расправе. Пресуде суда су коначне, али сам суд нема овлашћења да их спроводи.

Лидер Хезболаха запријетио “борбом без граница”

Лидер Хезболаха Хасан Насрала одао је почаст убијеном оперативцу Хамаса Салеху ал Арурију, при чему је изјавио саучешће Хамасу и палестинском народу.

ИДФ: Талац убијен током покушаја спасавања у децембру

Израелске одбрамбене снаге обавијестиле су породицу таоца Сахара Баруха да је он убијен 8. децембра током неуспјелог покушаја спасавања из заточеништва Хамаса у Појасу Газе.

Израелска војска саопштила је да у овој фази није у могућности да утврди тачан узрок смрти Баруха, преноси Тајмс оф Израел и истиче да тренутно није познато да ли је Бархуха убио Хамас или Израел.

Хамас је раније тврдио да су Израелске одбрамбене снаге убиле Баруха и објавио снимак његовог тијела.

Израелска војска је, након инцидента, саопштила да су два њена војника тешко рањена у неуспјелом покушају спасавања талаца.

Египатски предсједник: Приоритет обезбјеђивање примирја у Гази

Египатски предсједник Абдел Фатах ел Сиси поручио је делегацији америчког конгреса да је приоритет обезбјеђивање примирја у Гази, наводи се у саопштењу предсједништва.

Сиси је истакао важност "одговорног дјеловања" да би се избјегло ширење сукоба у региону, каже се у саопштењу.

Портпарол израелске владе: Укупно настрадало 509 војника

Портпарол израелске владе Ејлон Леви рекао је да је од почетка сукоба са Хамасом укупан број погинулих израелских војника порастао на 509.

Прецизирао је да су најмање 174 војника погинула током израелске копнене операције у Појасу Газе.

Укупан број израелских жртава од 7. октобра, укључујући цивиле, већи је од 1.200 јер је провобитна процјена од 1.400 погинулих у међувремену ревидирана, преноси лондонски Гардијан.

Међународна заједница мора да наметне рјешење за сукоб Израела и Хамаса, јер обе стране нису у стању да се договоре, изјавио је високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.

"Вјерујем да смо за ових 30 година научили да рјешење мора бити наметнуто споља, јер две стране никада неће моћи да постигну договор", рекао је Борељ у Лисабону.

Министарство здравља у Гази: 128 Палестинаца страдало у протекла 24 сата

Министарство здравља у Гази, које води Хамас, саопштило је да је 128 Палестинаца страдало у протекла 24 сата у Појасу Газе, док је 261 повријеђен.

Број убијених Палестанаца од почетка сукоба, 7. октобра, порастао је на 22.313, док је 57.296 рањених. 

УН "дубоко" забринуте због могуће ескалације сукоба у региону

Мировне снаге УН у Либану (Унифил) саопштиле су да су "дубоко" забринуте због могуће ескалације сукоба у региону, која би могла да има "разорне посљедице" по цивиле са обе стране плаве линије.

"Настављамо да апелујемо на све стране да престану паљбу, а све утицајне саговорнике да позивају на уздржаност", наводи УН у саопштењу.

Плава линија је граница која раздваја Либан и сјеверни Израел.

ИДФ гађале више локације и оперативце Хамаса у Јужној Гази

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су гађале више локације и оперативце Хамаса у Јужној Гази, кључујући осматрачке и положаје за лансирање пројектила.

ИДФ наводи да је уочила оперативца Хамаса који је покушавао да постави експлозив на израелски тенк у Кан Јунису на југу Газе, гдје се интензивне борбе настављају.

Либанска влада разговарала са Хезболахом и "указала да не треба да одговара" на убиство Салеха ел Арурија

Либански министар спољних послова Абдалах Бу Хабиб изјавио је да његова влада разговара са Хезболахом да би том покрету "указала да не треба да одговара" на убиство Салеха ел Арурија, високог званичника Хамаса  у Бејруту.

Хабиб је за рекао да либанска влада, заправо. представницима Хезболаха не говори шта да раде, већ да са њима води дијалог.

"У наредна 24 сата биће јасно да ли реагују или не. Веома смо забринути. Либанци не желе да буду увучени, чак ни Хезболах, у регионални рат", рекао је Хабиб.

Хабиб је позвао Запад да "изврши притисак на Израел да прекине све насиље и акције, не само у Либану, у Бејруту, већ и у Гази". 

Сандерс опет позвао Конгрес да блокира више милијарди долара вриједну помоћ Израелу

Амерички сенатор Берни Сандерс поновио је позив Конгресу да блокира предложену војну помоћ Израелу вриједну више милијарди долара.

Сандерс је, такође, осудио израелску војну кампању у Појасу Газе као "Нетанјахуов незаконит, неморалан, бруталан и крајње несразмеран рат против палестинског народа".

Навео је у објави на платформи Икс да је рат у Појасу Газе изазван Хамасовим "варварским нападом", али је оцијенио да је одговор Израела "крајње несразмјеран, неморалан и у супротности са међународним правом".

"Доста је било. Порески обвезници САД више не смију да буду саучесници у уништавању живота невиних мушкараца, жена и дјеце у Гази", поручио је Сандерс.

Абдолахјан: Израел није постигао нити један од својих циљева у Појасу Газе и на Западној обали

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахјан рекао је да убиство Салеха ел Арурија, замјеника лидера Хамаса у Бејруту доказује да Израел није постигао нити један од својих циљева у Појасу Газе и на Западној обали, упркос подршци САД.

Амир Абдолахјан оцјењује да убиство Арурија представља "кукавичку терористичку операцију".

ИДФ: Још један војник погинуо,  укупан број страдалих војника порастао на 175

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је још један војник погинуо у борбама у Појасу Газе, чиме је укупан број страдалих војника порастао на 175.

Хезболах поручила да је убиство високих званичника Хамаса у Бејруту представља "озбиљан напад на Либан"

Либанска група Хезболах поручила је да убиство високих званичника Хамаса у Бејруту представља "озбиљан напад на Либан" и "опасан развој догађаја" у рату са Израелом.

"Овај злочин неће проћи без одговора и казне. Верни смо својим принципима и обавезама које смо себи дали. Ово је дан који ћемо памтити", навели су из Хезболаха на Телеграму.

Додају да је убиство Салеха ел Арурија, једног од највиших званичника Хамаса, и његових колега "у срцу предграђа Бејрута озбиљан напад на Либан, његов народ и суверенитет".

Палестинска група Хамас потврдила је претходно да су у израелском нападу на предграђе Бејрута убијени Ел Арури и два лидера њених елитних бригада Ал Касам.

У нападу у којем су погођене просторије Хамаса, страдало је укупно шест особа. Израелска војска засад није коментарисала инцидент.

Ел Арури је био замјеник лидера Хамаса у иностранству и де факто вођа Хамасовог војног крила на Западној обали, наводе израелски медији.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је са италијанским министром спољних послова Антонијом Тајанијем, саопштио је Стејт департмент.

"Блинкен је истакао хитност решавања хуманитарне кризе у Гази и спречавања ескалације сукоба", наводи се у саопштењу.

Додаје се да су САД и Италија посвећене заједничком раду на решавању глобалних изазова у 2024. години у којој Италија преузима председавање над Г7.

ИДФ наставио операције на југу и у централним деловима Газе

Изрелске одбрамбене снаге (ИДФ) наставиле су своје операције на југу и у централним деловима Газе, што је према наводима палестинских власти, довело до нових цивилних жртава.

Министар одбране Израела Јоав Галант каже да ће борбе на југу Појаса Газе и даље бити интензивне, а да је само неколико хиљада милитаната Хамаса остало на северу палестинске енклаве.

Тврди да их је на том подручју на почетку сукоба било од петнаест до осамнаест хиљада.

Шеф Хамаса Исмаил Ханије  изнио став ове групе преговарачима из Катара и Египта

Шеф Хамаса Исмаил Ханије рекао је да је тај покрет изнио свој став преговарачима из Катара и Египта који се заснива на "потпуном прекиду агресије" на Палестинце.

"Таоци неће бити пуштени осим под условима Хамаса", истакао је Ханије.

Министарство здравља Газе саопштило је да је 22.185 Палестинаца убијено у тој енклави од 7. октобра.

Замјеник лидера Хамаса Салех ел Арури убијен је у у нападу израелске беспилотне летелице на јужно предграђе Бејрута. Према наводима телевизије под контролом Хамаса, у нападу су погинули и двојица шефова Хамасових Касам бригада.

Либански Хезболах саопштио је да убиство Арурија неће проћи без "казне".

Привремени премијер Либана Наџиб Микати оценио је да убиство Арурија има за циљ да увуче Либан у нову фазу конфронтације у светлу свакодневних напада на југ земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана