Стејт департмент: Приоритет ослобађање новинара Вол стрит џурнала

Танјуг
Foto: Тајмс оф Израел

ВАШИНГТОН - Пуштање извјештача Волстрит џурнала Евана Гершковича из руског истражног затвора је главни приоритет за предсједника САД Бајдена, изјавио је данас савјетник за националну безбједност САД Џејк Саливен.

„Нећемо се зауставити док га не вратимо кући”, рекао је Џејк Саливен на форуму Волстрит џурнала и додао да је било разговора са руском страном о пуштању Гершковича на слободу, преноси Ројтерс.

Портпарол Стејт департмента Метју Милер рекао је раније овог мјесеца да је Русија одбацила нови приједлог за ослобађање Гершковича и Пола Вилана, двојице Американаца за које САД сматрају да су „незаконито задржани” у Москви.

Вилан је осуђен за шпијунирање 2020. године на 16 година затвора.

Гершкович је ухапшен 29. марта у граду Јекатеринбургу на Уралу под оптужбом за шпијунажу, за коју је запријећено до 20 година затвора.

Гершкович и Вол стрит џурнал су одлучно негирали оптужбе, а њујоршки лист је, такође више пута позивао на његово моментално пуштање на слободу.

Бијела кућа је оптужбе назвала „смјешним”, а амерички амбасадор Џозеф Бајден је притварање назвао ''потпуно незаконитим”.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова критиковала је данас начин на који Вашингтон покушава да ослободи Гершковича.

„Што се тиче Гершковича, Вашингтон је укључио мегафон, а не микрофон и чини све да се супротстави наводној руској агресији на новинара...(иако) је он ухваћен на лицу места приликом примопредаје или покушаја да прибави поверљива документа”, рекла је Захарова новинарима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана