Стефанос Каселакис нови лидер Сиризе

Танјуг
Стефанос Каселакис нови лидер Сиризе

АТИНА - Бивши министар и новајлија на грчког политичкој сцени Стефанос Каселакиса (35) преузео је руковођење грчком љевичарском партијом Сириза, главном опозиционом странком која се нада опоравку од тешког изборног пораза који је претрпјела ове године.

Сириза је дошла на власт 2015. године на врхунцу грчке дужничке кризе, али је на изборима 2019. године и у јуну ове године изгубила у надметању са конзервативном странком Нова демократија, преноси Ројтерс.

Стефанос Каселакис је адвокат, бивши сарадник Голдман Сакса, глобалне банкарске групације која се бави инвестиционим банкарством, био је предузетник у транспорту и бивши министар.

Као побједник на прошлонедјељним страначким изборима он преузима руковођење странком од Алексиса Ципраса, ватреног љевичара чија је реторика против штедње окупила гласаче око Сиризе током дужничке кризе.

Међутим, Ципрас је у јуну ове године био принуђен да поднесе оставку на положај страначког лидера након што је Сириза освојила само 18 одсто гласова на изборима.

Каселакис је у августу покренуо умјерену кампању на друштвеним мрежама обећавајући да ће смијенити с власти Нову демократију, а потом је побиједио пет страначких противкандидата, од којих су већина били високорангирани чланови Сиризе.

На изборима у Сиризи 16. септембра успио је да освоји 45 одсто гласова од укупно 147.000 чланова странке, али је његова кандидатура подијелила присталице Сиризе пошто многи сматрају да његов профил не одговара традиционалном љевичару.

Његова побједа је, међутим, уздрмала политичке опоненте Сиризе који га виде као претњу.

-Да нисам упознао капитализам изнутра, да нисам видео неправду због новца, можда не бих ни био левичар - објавио је недавно Каселакис на свом Фејсбук налогу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана