Стефанчук: Украјинска православна црква ускоро ван закона

Срна
Стефанчук: Украјинска православна црква ускоро ван закона

КИЈЕВ - Предсједник украјинске Врховне раде Руслан Стефанчук рекао је да ће Украјинска православна црква (УПЦ) ускоро бити стављена ван закона због својих веза са Русијом.

-Руска црква у Украјини, Украјинска православна црква или УПЦ биће забрањена. Приједлог закона који ће се наћи пред парламентом наредне седмице предвиђа њену хитну забрану - рекао је Стефанчук телевизијском каналу "Рада".

Када је ријеч о украјинским вјерским организацијама осумњиченим за сарадњу са руском црквом, каже Стефанчук, оне ће имати на располагању девет мјесеци да прекину везе са Москвом.

Он је додао да ће експерти одлучити које вјерске организације треба затворити.

Украјина води активну кампању против канонске УПЦ, укључујући подстицање преласка њених вјерских заједница под јурисдикцију Православне цркве Украјине, која је настала 2018. године спајањем двије расколничке вјерске структуре.

Локалне власти одузимају УПЦ право закупа земљишта за постављање црквених објеката, а уз њихову подршку, а присталице Православне цркве Украјине насилно заузимају објекте УПЦ и нападају њене свештенике.

Служба безбједности Украјине покренула је кривични поступак против 70 свештенослужитеља УПЦ, док је 16 митрополита и 19 архијереја остало без украјинског држављанства, подсјећа ТАСС.

Украјински парламент је 19. октобра 2023. године усвојио у првом читању нацрт закона који је израдила Влада по упутству предсједника Владимира Зеленског, чији је циљ потпуна забрана УПЦ.

Очекује се да ће документ ступити на снагу 30 дана након објављивања, како би се Влади дало времена да припреми одговарајуће подзаконске акте и уредбе.

Ипак, према Државној служби Украјине за етно-политику и слободу савјести, најмање пет до шест милиона људи у земљи остају парохијани УПЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана