Становници Охаја забринути за здравље послије изливања хемикалија из воза

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

КОЛУМБУС- Становници Источне Палестине у америчкој држави Охајо, гдjе су се излиле опасне хемикалије и избио је пожар након што је теретни воз искочио из шина, траже одговоре о својој здравственој безбједности од жељезнице Норфолка.

Представници жељезнице нису присуствовали заказаном састанку због, како су навели, забринутости за безбједност свога особља, објавио је данас Гардијан.

Како се наводи, шеф америчке Агенције за заштиту животне средине (ЕПА) увјерио се у четвртак на лицу мјеста о посљедицама које је оставило изливање отровних хемикалија гдје су испарења токсичних материја јака и готово двије седмице касније.

Администратор ЕПА, Мајкл Реган, покушао је да увјери скептичне становнике да је вода безбједна за пиће и да је ваздух чист за нешто мање од 5.000 људи који живе у тој области погођеној акцидентом.

Реган је рекао да тражи од локалних становника да вјерују влади и да зна да је то тешко јер постоји недостатак повјерења.

Становници су се жалили на главобоље и надражене очи, као и да су аутомобили и травњаци прекривени пепелом од пожара.

Становници су рекли да су забринути за своје здравље јер немају потпуне и јасне информације о трајним посљедицама катастрофе која је довела до привремене евакуације.

„Имам три унуке. Да ли ће за пет година одрасти овдје и имати рак?“, поставила  је питање Кети Дајк, која је са стотинама својих комшија дошла на јавни састанак у сриједу на којем нису били присутни представници жељезничког оператера "Норфолк саутерн".

Против жељезнице је поднијето најмање пет тужби, а компанија је ове седмице објавила да оснива фонд од милион долара за помоћ локалној заједници.

Бијела кућа је саопштила да ће федерални здравствени и хитни тимови, као и представници центара за контролу и превенцију болести отићи у Источну Палестину.

Нико није повријеђен када је 3. фебруара воз, који је превозио опасне хемикалије, искочило из шина, што је изазвало пожар на периферији Источне Палестине.

Званичници су евакуисали то подручје и одлучили да испусте и спале отровни винил хлорид из пет вагона, што је поново изазвало пламен и црни дим.

Најмање 3.500 риба пронађено је мртво послије акцидента дуж више од 11,2 километра потока, према процјенама одјељења за природне ресурсе Охаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана