Становници француског града добили упозорење, јаја садрже коктел опасних хемикалија

Танјуг
Foto: Илустрација

ВИЛЕР СЕН ПОЛ- Становници града Вилер Сен Пол у северној Француској добили су овог љета узнемирујуће упозорење да не једу кокошија јаја, након што су тестови открили да локална јаја садрже коктел потенцијално опасних хемикалија ПФАС.

Како је пренио Политико, у јајима су откривене неразградиве "заувијек хемикалије", група вјештачких супстанци које се не разлажу и могу изазвати озбиљне здравствене проблеме, укључујући рак, оштећење јетре и проблеме са плодношћу.

Није у потпуности јасно како су хемикалије доспјеле у јаја, али је сумња пала на оближњу фабрику америчког хемијског гиганта "Кемоурс", који производи ПФАС, која је и спровела тестове, у складу са споразумом са локалним властима.

Одржавање повјерења локалног становнитва било је посебно важно за компанију у вријеме када је планирала проширење од 186 милиона евра за проширење ПФАС хемикалија, које су од виталног значаја за производњу зеленог водоника - горива без угљеника, које је од централне важности у европским плановима за декарбонизацију.

"Када смо чули да ће бити огромних инвестиција (у локалну фабрику)... сви су мислили да је пројекат веома добра вест“, рекао је замјеник градоначелника Александра Уизил у интервјуу, указујући на отварање нових радних мјеста и корист за борбу против климатских промјена.

 Он је додао да се расположење промијенило након што су новински извештаји открили "вјечно загађење ПФАС-а".

Регионалне власти су казале да не знају да ли загађење долази из фабрике "Кемоурс", истичући да неке од врста хемикалија ПФАС у јајима, укључујући оне са највећом концентрацијом, нису повезане са фабриком, иако друге јесу.

Најављено је да ће бити спроведени даљи тестове како би закључци били "поузданији".

ПФАС се користи за производњу свега, од топлотних пумпи и батерија до соларних панела и ветротурбина, што су све кључне технологије у климатско неутралној стратегији ЕУ.

"Кемоурсова" фабрика у Вилер Сен Полу већ производи те хемикалије за употребу у пјени за гашење пожара и премазима отпорним на мрље за текстил и грађевинске материјале, док нове инвестиције компаније имају за циљ повећање производних капацитета за производњу Нафиона - хемикалије која помаже одвајању воде у водоник и чисти кисеоник у процесу електролизе.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана