Шта знамо о Трамповом кандидату за потпредсједника САД

Танјуг
Шта знамо о Трамповом кандидату за потпредсједника САД

ВАШИНГТОН - На републиканској конвенцији у Милвокију у америчкој држави Висконсин објављено је вечерас да ће кандидат за потпредсједника републиканског предсједничког кандидата Доналда Трампа бити сенатор из Охаја Џеј Ди Венс (Џејмс Дејвид Венс).

Венс је сенатор од 2023. године, бави се, осим политиком, и бизнисом и писањем.

Џеј Ди Венс је гласни критичар америчке војне помоћи Украјини и подржава америчко финансирање Израела у рату против Хамаса.

Рођен је 2. августа 1984. године у Мидлтауну у Охају.

Он је служио као маринац прије него што је студирао политичке науке и филозофију на Државном универзитету Охајо и стекао звање доктора права на Правном факултету Јејла 2013. године. 

Постао је познат по својим мемоарима из 2016. године - "Хиллбиллy Елегy" који описују његово одрастање у Мидлтауну.

Мемоари су постали бестселер "Њујорк тајмса" 2016. и 2017. године и привукли значајну пажњу медија током предсједничких избора у САД 2016. године.

Мемоари су били у финалу за Дејтонску награду за књижевност 2017. и добио је  награду Аудие за документарну литературу 2017. године.

Венс је покренуо своју прву политичку кампању за мјесто у Сенату Охаја 2021. године и добио је републиканску номинацију након што га је подржао бивши амерички предсједник Доналд Трамп. 

Венс је на општим изборима побиједио демократског кандидата Тима Рајана. 

Био је ратни дописник и током рата у Ираку додијељен је одјељењу за односе са јавношћу Другог крила маринаца.

Преселио се у Сан Франциско гдје је радио у технолошкој индустрији за предузетничка улагања и био је директор у фирми "Mithril Capital" између 2016. и 2017. године.

У јануару 2017. године Венс је постао сарадник "CNN-a".

Венс је инвестирао у Румбле, канадску онлајн видео платформу популарну међу политичким десничарима.

Када је ријеч о његовим ставовима, Венс се противи абортусу и наговијестио је да би могао да подржи федералну забрану абортуса након 15 седмице трудноће. 

Венс је предложио нацрт закона којим би брига о родној афирмацији малољетника постала кривично дјело на основу федералног закона и којим би било блокирано коришћење средстава пореских обвезника за промјену пола малољетника.

Такође се залаже за ограничавање имиграција.  

Венс је рекао да САД не желе да се повуку из НАТО-а, али да сматра да би Вашингтон требало да преусмјери фокус на источну Азију, као и да одређене европске чланице НАТО-а не издвајају довољно средстава за сопствену безбједност.

Венс је у браку са бившом колегиницом са којом је заједно студирао право, Ушом Чилукури, од 2014. године и имају троје дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана