Шта увођење контроле на граници Њемачке значи за путнике

GS
Foto: N1

Министарство унутрашњих послова Њемачке обавијестило је јавност да да је ријеч о привременој мјери која ће, за сада, трајати шест мјесеци. Шта то значи за путнике из Босне и Херцеговине, али и других земаља?

Њемачка влада је прошле године већ најавила строже контроле на својим копненим границама с Пољском, Чешком и Шајицарском. Те и контроле на граници са Аустријом омогућиле су јој да врати 30.000 миграната од октобра 2023. године.

Сада се ова мјера шити и на границу Њемачке са Данском, Низоземском, Белгијом, Луксембургом, Француском и Аустријом.

“Савезна полиција тако може распоредити цијели низ мјера стационарне и мобилне граничне полиције на свим њемачким копненим границама. Постоји могућност враћања људи на свим њемачким копненим границама у складу са европским и националним правом”, наводи се у обавјештењу Министарства.

Шта то значи за путнике?
Привременим поновним увођењем унутрашњих граничних контрола омогућене су контроле при преласку границе. Стога се од путника тражи да понесу личне документе (лична карта, пасош). Овај пропис се примјењује на сва прекогранична путовања. Такође, за држављанима Босне и Херцеговине који одлазе да раде или на одмор, могу затражити потврду о мјесту одсједања или радном односу. Ту су и остале мјере које важе за улазак у ЕУ.

“Федерална полиција ће вршити унутрашње граничне контроле у складу са одговарајућим захтјевима граничне полиције у граничним регијама. Обим, интензитет, специфична локација и специфично трајање одговарајућих контрола зависе, између осталог, од развоја ситуације и услова локалне саобраћајне инфраструктуре и стога могу варирати регионално и бити динамични. Федерална полиција ће, у координацији са својим партнерским властима у земљи и иностранству, настојати да контроле имају што мањи утицај на свакодневни живот путника, трговину и путовања”, наводе из МУП-а Њемачке.

На којим граничним прелазима ће се вршити контрола?
Контрола унутрашњих граница је могућа на било којој тачки дуж границе. Надлежна савезна полиција ће у зависности од ситуације одлучити о обиму, интензитету, мјесту и трајању контроле.

Према правилима ЕУ, земљама у шенгенском простору, који обухвата цијели блок, Кипар и Ирску, дозвољено је да уведу граничне контроле само као посљедње средство за спрјечавање пријетњи унутрашњој сигурности или јавној политици.

Шта то значи за оне који траже азил?

Чак и у случају контроле унутрашњих граница, држављани трећих земаља који траже заштиту углавном се просљеђују надлежном центру за почетни прихват у сврху испитивања. Према Даблинској уредби, тражиоци азила могу бити транспортовани у другу земљу ЕУ. Такођеа, азил им се може одбити. Они за које се утврди да су илегално ушли, могу бити враћени у земљу из које су ушли. Аустрија је већ најавила да неће примати мигранте назад.

Подсјетимо, од 10. новембра за држављане око 60 држава, укључујући и земље Западног Балкана ступају на снагу нова правила за улазак у Европску унију, преноси Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана