Шта се дешава у рату Украјине и Русије

ГС
Foto: Taнјуг/AP

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 623. дан. Украјинске власти се жале да су западне земље почеле да заборављају на Кијев, пошто су сукоб на Блиском истоку и помоћ Израелу избили у први план.

Међутим, Фигаро пише да је овај тренд настао раније и да има дубље разлоге. Након избијања сукоба на Блиском истоку, ситуација је постала још напетија.

Сада САД морају да помогну свом савезнику без напуштања Украјине, упркос унутрашњим подјелама. Како напомиње аутор чланка, због тога је Џо Бајден спојио помоћ двјема земљама у један пакет, пошто идеја о пружању додатне помоћи самој Украјини више нема велику подршку у Вашингтону, пише Фигаро.

Украјинска контраофанзива је била неуспјешна. Према ријечима главнокомандујућег трупа Валерија Залужног, рат је у ћорсокаку, подсјећа француски лист.

Лавров: Американци купили трећину украјинског пољопривредног земљишта

Америчке прехрамбене компаније купиле су више од трећине пољопривредног земљишта у Украјини и имају профит од тога, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Он је у обраћању страним дипломатама рекао да се "веома једноставно" објашњава чињеница да је Запад покренуо хистеричну кампању када се Русија повукла из Црноморске иницијативе за извоз житарица, чији се руски дио није "нигдје помјерио".

"Америчке компаније купиле су више од трећине плодне земље у Украјини и на њој остварују профит. Они су забринути због чињенице да је отежана испорука хране из Украјине на свјетска тржишта и што се због тога смањује зарада", навео је Лавров.

Вашингтон пост: Сукоб се неће завршити у корист Украјине

Присталице Украјине треба да "преиспитају своју визију побједе", јер се сукоб очигледно неће завршити у њихову корист, пише Вашингтон пост.

Украјина је данас у лошијој ситуацији него у новембру прошле године, али не треба се надати помоћи савезника: они не иду у директан рат са Русијом и да ризикују нуклеарни удар само да би помогли Кијеву.

Умјесто да се и даље нада немогућем, Вашингтон пост позива Украјинце да "пређу са снова о побједи на припрему за живот у ћорсокаку". Упркос свим својим ријечима, Сједињене Државе неће подржати Украјину на штету њених интереса: оне немају жељу за директним ратом са Русијом.

Према писању листа, "побједа Русије у Украјини била би ужасан ударац америчким интересима, али не толико страшна да би Вашингтон ризиковао нуклеарни рат".

Стога, умјесто да наставе да се слијепо ослањају на своје савезнике и њихову помоћ, Украјинци би требало да преиспитају своје циљеве и могућности: исмијавање и снисходљивост скептицима више неће функционисати — проблем није у њима, већ у стратегији, пише Вашингтон пост.

Русија заказала хитну сједницу Савјета безбједности

Русија је затражила хитну сједницу Савјета безбједности након што је Украјина гранатирала центар Доњецка, саопштио је замјеник сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански. Претходно је саопштено да је украјинска војска гранатирала центар Доњецка користећи америчке системе „хајмарс“ и том приликом усмртила најмање 20 цивила и ранила још 11.

Укупно 20 жртава приликом гранатирања центра Доњецка

Укупан број погинулих у гранатирању Доњецка порастао је на 20, саопштио је Заједнички центар за контролу питања везаних за ратне злочине у Украјини.

Поред тога, 11 људи је рањено, наводи се у саопштењу.

У нападу на Доњецк, када је погинуло шесторо а рањено 11 људи, коришћене су ракете лансиране из америчког система "хајмарс", саопштио је шеф Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.

Амерички званичници: Конгрес да одобри 11,8 милијарди долара подршке Украјини

Водећи амерички званичници апеловали су данас на Конгрес да одобри буџет од 11,8 милијарди долара подршке Украјини, као дио свеобухватног пакета Бијеле куће.

"Финансијска подршка Украјини је неизоставно повезана са успјехом на бојном пољу", наводи се у писму послатом лидерима оба дома Конгреса.

Писмо су потписали министри Џенет Јелен, Лојд Остин, Ентони Блинкен и Саманта Пауер, пренео је "Кијев индепендент".

Оружане снаге Русије чисте засаде код Первомајског

У близини Купјанска, руске трупе настављају да пробијају одбрану украјинских формација.

Због сложености ситуације, украјинска команда је окупила значајне јединице ради јачања одбране у случају офанзиве пуног обима Оружаних снага Русије.

Током неколико дана, руске јединице су очистиле засаде, крећући се од Первомајског и ширећи зону контроле. Као и раније, напредак је спор због густог минирања подручја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана