Шта пише у нацрту заједничког саопштења самита о Украјини

Танјуг
Шта пише у нацрту заједничког саопштења самита о Украјини

БИРГЕНШТОК- Лидери земаља и организација које учествују на самиту о Украјини у швајцарском Биргенштоку саопштили су нацрт заједничког саопштења у којем се наводи да је свака пријетња или употреба нуклеарног оружја у контексту рата против Украјине неприхватљива.

Додаје се да украјинске нуклеарке и опрема, укључујући НЕ Запорожје, морају да раде безбједно под контролом Украјине, док је, како кажу, "кључно да се обезбиједи слободна, потпуна и комерцијална пловидба и приступ лукама у Црном и Азовском мору", пренио је Ројтерс.

-Напади на бродове у лукама, као и на цивилне луке и инфраструктуру су неприхватљиви. Сви ратни заробљеници морају да буду ослобођени, а сва расељена украјинска дјеца и цивили који су незаконито притворени, морају бити враћени у Украјину- истакли су учесници мировног самита.

-Потврђујемо нашу посвећеност томе да се суздржимо од пријетње или употребе силе против територијалног интегритета или политичке независности било које државе... укључујући Украјину - истакли су у нацрту.

У Швајцарској је јуче почео Самит о миру за Украјину, на којем учествују представници земаља чланица ЕУ, Г7, неке од земаља чланица Г20 и БРИКС-а, као и високе званице три међународне организације (УН, ОЕБС и Савет Европе). Русија није позвана на овај догађај.

Циљ дводневног самита, на којем учествују представници више од 100 држава, је проналазак платформе за будући дијалог на високом нивоу о начинима постизања правичног и трајног мира у Украјини, у складу с међународним законом и Повељом Уједињених нација.

 

Швајцарска предсједница Виоле Амхерд изјавила је да од самита очекује прве конкретне кораке ка миру.

Она је јуче, пред почетак самита, прецизирала да ће само три тачке мировног плана бити на програму самита: нуклеарна безбједност, безбједност хране и хуманитарна питања - ратни заробљеници и повратак украјинске дjеце из Русије, пренијела је швајцарска РТС.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски рекао је на самиту да ће Украјина  представити Русији конкретне мјере за постизање мировног рјешења на другом мировном самиту.

Потпредседница САД Камала Харис изјавила је да руски председник Владимир Путин, који је у петак изнио услове за преговоре, није позвао на мировне преговоре, већ, како је навела, на предају Украјине.

Харис је рекла да ће САД наставити да „раде на постизању праведног и трајног мира, заснованом на принципима Повеље Уједињених нација и вољи народа Украјине“.

Предсједник Француске Емануел Мацрон навео је да је рат у Украјини глобални проблем.

Британски премијер Риши Сунак изјавио је да Путина не занима мир и да је покренуо дипломатску кампању против самита у Швајцарској.

Русија није позвана на самит, али је швајцарска влада као домаћин самита навела да ће скуп имати за циљ да "заједнички дефинише мапу пута" како да укључи Москву и Кијев у будући мировни процес, пренио је раније Ројтерс.

Русија је одбацила самит као губљење времена, а на самиту не учествује ни Кина, која је истакла да мировни преговори немају смисла ако у њима не учествују и Русија и Украјина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана