Шта очекује свијет ако умре краљ Чарлс

ГС
Foto: Танјуг/АП

Свијет је шокирала вијест да краљ Чарлс има рак, па се многи питају каква ће бити судбина монархије у будућности.

Након што је краљ Чарлс отишао на мању интервенцију, у болници су открили и да има карцином. Како се наводи, краљ се осјећа добро, захвалан је свом медицинском тиму и засада ће наставити да буде на челу монархије.

Он је желио да подијели своју дијагнозу са свима баш у циљу охрабривања људи да се прегледају и подизању свијести када је карцином у питању.

Сада је једно од главних питања шта ће се догодити у случају његове смрти, као и како ће изгледати све с обзиром на то да знамо да је већ све унапријед припремљено, те да се операција након смрти краљице Елизабете звала Лондонски мост.

Операција Most Menai је име за операцију у случају краљеве смрти, а како каже бивши краљевски службеник, планирање овога је почело одмах првог дана након што је умрла краљица Елизабета.

Након обавјештавања британске владе и лидера Комонвелта, заставе широм државе биће спуштене на пола копља. Очекује се да ће сахрана за краља Чарлса почети одмах након објаве вијести о његовој смрти. Након периода националне жалости, он ćе бити положен у Меморијалну капелицу Џорџа VI у Виндзору.

Принц Вилијам ће одмах постати краљ, али ће званична церемонија крунисања бити мало одложена као и случају краља Чарлса. Кејт Мидлтон ће постати краљица супруга, док ће сљедећи у реду за престо бити њихова деца, а принц Хари је у реду тек послије њих. То значи и да ће остатак породице добити нове титуле, па би тако мали принц Џорџ постао нови принц од Велса, док ће Камила постати краљица удовица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана