Шта је показала нова студија о поријеклу вируса корона

Танјуг
Шта је показала нова студија о поријеклу вируса корона

ЛОНДОН- Нова студија о пореклу вируса корона износи додатне доказе у прилог теорији да је корона вирус први пут пренесен на људе са заражених животиња на пијаци у Вухану у Кини крајем 2019. године, пише Би-Би-Си.

Ни готово пет година након што се вирус корона први пут појавио, још није са сигурношћу утврђено одакле је тачно почео да се шири. Први случајеви откривени су у кинеском граду Вухану крајем 2019. године, али је дошло до оштрих подјела између заговорника двије главне теорије, од којих је прва да је вирус процурио из лабораторија у Вухану које су проучавале сродне вирусе, а друга да су људи добили вирус корона од заражене дивље животиње која је продавана на локалној пијаци, наводи BBC.

Студија објављена у часопису "Сел" темељи се на више од 800 узорака прикупљених на пијаци морских плодова Хуанан у Вухану, за коју се вјерује да је у понуди имала и дивље животиње.

Узорци су прикупљени у јануару 2020. након затварања пијаце, а нису узети директно од животиња или људи, већ са површина штандова на којима се продају дивље животиње, као и из одвода.

-Из података које су објавиле кинеске власти, не можемо са сигурношћу да кажемо да ли су животиње на пијаци биле заражене или не -изјавила је једна од ауторки студије и иначе биолог из француске истраживачке агенције ЦНРС, Флоренс Дебаре.

Она, међутим, наводи да нова студија потврђује да је на овој пијаци крајем 2019. било дивљих животиња, посебно оних које припадају врстама попут ракуна и цибетки.

-Те животиње су се налазиле у југозападном дијелу пијаце, што је исто тако и подручје гдје је откривена велика количина вируса SARS-CoV-2, који узрокује корону - истиче Дебаре.

Она наводи да ти мали сисари могу да се заразе сличним вирусима као људи, због чега се вјерује да су били посредни домаћини између људи и слијепих мишева, којима су пренијели SARS-CoV-2. Присутност тих животиња на пијаци Хуанан раније је била оспоравана, упркос неким фотографским доказима и студији из 2021. године.

-Бројни дијелови једног штанда били су позитивни на вирус који узрокује корону, укључујући "колица за животиње, кавез, колица за смеће и машину за уклањање длака/перја - наводи се у студији. ДНК сисара пронађен је у корона-позитивним узорцима с тог штанда, укључујући ДНК цибетки, пацова и ракуна.

BBC наводи да истраживање такође потврђује да је "најновији заједнички предак" соја вируса корона пронађен у узорцима с пијаце био "генетски идентичан" изворном соју из пандемије.

-То значи да је рана разноликост вируса пронађена већ на пијаци, што је и очекивано ако је ово мјесто гдје се вирус појавио - објашњава Дебаре.

Епидемиолог за заразне болести са Универзитета Кембриџ Џејмс Вуд, који није учествовао у истраживању, оцијенио је да студија "пружа врло чврсте доказе да су штандови с дивљим животињама на пијаци морских плодова Хуанан у Вухану жариште појаве пандемије вируса корона ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана