Шта је Макрон поручио уочи посјете Србији

Танјуг
Шта је Макрон поручио уочи посјете Србији

БЕОГРАД - Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је да данас поново долази у Србију са једноставном поруком - Европској унији и њеним земљама чланицама потребна је снажна и демократска Србија у њиховом окриљу и Србији је потребна једна снажна и суверена ЕУ да брани и промовише њене интересе, уз поштовање свог идентитета.

-Попут Француске, увјерен сам у то, Србија тежи ка независности и суверености које само ЕУ посједујући средства своје стратешке аутономије може да јој пружи. Ову стратешку аутономију ћемо заједно изградити обезбјеђујући себи средства да осигурамо нашу безбједност и јачајући нашу сарадњу у одбрани - написао је Макрон у ауторском тексту за данашњу "Политику".

Француски предсједник је написао да ће ту стратешку аутономију "такође изградити у области индустрије у свим секторима гдје морамо да се ујединимо како бисмо били отпорнији у односу на беспоштедну међународну утакмицу, у области критичних сировина, лијекова, вјештачке интелигенције, на примјер".

-Ту такође Србија има кључну улогу у оквиру једне проширене и ојачане Европске уније -напомиње Макрон.

Додао је да му је част што долази у Србију на позив предсједника Александра Вучића послије прве посјете у којој је био, има већ пет година, с амбицијом да поновно повеже нити једног давнашњег пријатељства, које се калило на фронту Првог свјетског рата са још живим сјећањима на војску на Солунском фронту.

-Тада сам био дубоко дирнут топлином дочека који ми је уприличен и који је још више учврстио моје увјерење у снагу и виталност веза које спајају нас, Французе и Србе -  подсјетио је Макрон.

Он каже да су се од тада односи Француске и Србије, "наше размјене и наша партнерства још више развили".

-Као доказ за то наводим велике пројекте у које су укључене прворазредне француске компаније; подршку коју пружа Француска агенција за развој на бројним радовима у Србији, посебно у области енергетске транзиције. Наводим такође и обнову наших размјена мишљења на интелектуалном плану, о чему је свједочило учешће Француске као почасног госта на Сајму књига у Београду прије неколико мјесеци - написао је Макрон.

Француски предсједник сматра да упркос већ снажној блискости између Србије и ЕУ, перспектива приступања Европској унији не привлачи онолико колико би требало "док се у позадини мијешају забринутости и замор, посебно у вези с ритмом приступних преговора, али понекад и једна врста ресантимана, па чак и неповјерења у вези с Европском унијом, који свој извор имају у новијој историји и у сукобљеним или конфликтним сјећањима".

-Србија, наравно, припада Европи својом географијом, али више од тога, припада јој својом историјом; историјом једног поноситог народа који има снажан идентитет од кога никада није одустао - написао је Макрон.

Он напомиње да су данас размјене  Србије много богатије са земљама Европске уније него са било којом другом земљом или скупином земаља.

-Економске размјене, наравно, од којих су готово двије трећине реализоване с Европском унијом, али такође и размјене међу људима, кроз учешће Србије у програмима „Еразмус плус” и „Хоризонт Европа”. У области умјетности, Србија већ доприноси на плодоносан и креативан начин европском културном простору и радујем се што ћу током моје посјете открити благо чудесних колекција Матице српске - навео је Макрон.

Француски предсједник закључује да је "вријеме да заједно без острашћености сагледамо историју да не би више представљала препреку, што она данас још увијек јесте, између нас и, још и више, између земаља региона које су све позване да буду заједно у окриљу Европске уније".

 -Историчари свих наших земаља – чланица ЕУ и земаља кандидата, вјероватно би могли да нам помогну на том путу ангажујући се у колективном раду на томе - додао је он.

Истиче да "Србија, с правом увјерена у посебност своје судбине и понекад очврсла од изазова које је она пред њу стављала, не треба да се плаши за свој идентитет и своју сувереност уласком у Европску унију".

-Та болна сјећања, као ни те запитаности, не треба да одвраћају грађане Србије од оног што је очигледно: њихово мјесто је у Европи, уз Француску – којој није ништа мање стало него Србији до особености своје историје и културе – у тој заједници која је једино мјесто у коме ћемо моћи заиста да бранимо вриједности које су нам заједничке - написао је предсједник Француске.

Он наводи да Србија у потпуности има своје мјесто у окриљу ЕУ  "као велика централна земља овог региона која је способна не само да буде главни градитељ будућности помирења и сарадње у региону већ, ако то жели, снага инспирације и покретачка снага".

-Мислим такође и на оквир који нам нуди Европска политичка заједница за покретање заједничких иницијатива: наредни Самит који ће се одржати у Мађарској на јесен у том смислу ће бити значајан састанак -најављује Макрон.

Макрон сматра да "само у окриљу ЕУ – уније суверених држава које дијеле исту визију своје будућности, Србија ће моћи да остане Србија" јер, како је написао "када је рат, још једном, поново избио на нашем континенту, инициран од стране Русије која у Украјини слиједи бруталан план освајања, идеја да Србија може да тражи свој пут у вјечитој игри балансирања између сила које ће у њој видјети само пиона за жртвовање на шаховској табли само је илузија".

-Питање које се поставља Србији, али и свима нама Европљанима у овом тренутку, још више него питање о неопходном одржавању уједињеног фронта против Русије, је питање о типу друштва у коме ће сутра хтјети да живи наша омладина. По том питању, немам никакве сумње у то, млади у Србији ће имати исти одговор као и млади у Француској -наводи Макрон.

Он оцјењује да "за грађане Француске, као и за грађане других држава чланица и ускоро за грађане Србије, ЕУ јесте и остаће једна од најчвршћих брана против популизма, демагогије и екстрема, као и јединствени простор економског просперитета и има капацитет да буде релевантна наспрам наших конкурената у глобализацији".

У вези с питањем Косова и Метохије, Макрон је написао да ће лично остати ангажован на спровођењу Охридских споразума, а прво на успостављању заједнице општина са српском већином на КиМ. 

Он подсјећа да је 2019, када је говорио о том питању, "говорио о неопходној храбрости да би се дошло до компромиса" и да су тада  у Француској, увјерени да та храброст постоји у Србији, "са Њемачком и нашим европским партнерима, уз подршку САД, хтјели да помогнемо региону да избјегне да се ређају унилатерални потези, неодмјерене изјаве, подизање тензија чије су главне жртве људи који живе на терену посебно српска мањина на Косову".

-Пут који смо предложили ка неопходној нормализацији чува суштину: могућност за Србе да живе на Косову уз поштовање закона али не одричући се свог идентитета ни својих природних веза са Србијом; али такође и постојање гаранција које се тичу очувања српског културног и вјерског наслеђа - објаснио је Макрон.

Он оцјењује да је "овај пут трасиран" и да "све што успорава напредак на том путу иде науштрб људи који тамо живе" и каже да је увјерен да је "овај компромис у складу с интересима Србије".

-Уз све сагледавање снажних осећања Срба по том питању, поштујући их, позивам Србију и позивам младе у Србији да изаберу мир и да изаберу будућност. Лично ћу остати ангажован као што сам сигуран да ће остати и ЕУ у цјелини, на спровођењу Охридских споразума, а најприје на успостављању заједнице општина са српском већином - истакао је Макрон.

Француски предсједник је написао да његова данашња посјета Београду, "нове етапе које постављамо за нашу билатералну сарадњу, стварно стратешко партнерство које градимо, апел који сам упутио за одлучно ангажовање Србије у приступању Европској унији, све то чини једну поруку повјерења у нашу заједничку будућност и такође најбољи начин да се негује и продубљује наше тако драгоцјено пријатељство".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана