Шта је Бајден одговорио бившем борцу тзв. АРБиХ на критике америчке политике

Танјуг
Шта је Бајден одговорио бившем борцу тзв. АРБиХ на критике америчке политике

САРАЈЕВО - Бивши припадник тзв. Армије РБиХ Мирсад Куртагић недавно је америчком предсjеднику Џозефу Бајдену упутио писмо критике замерајући му однос САД према БиХ током последњег рата у поређењу са односом те земље данас према Украјини и од првог човека САД убрзо добио одговор у којем му поручује да ће Америка заједно са партнерима наставити да буда солидарна са званичним Кијевом у наношењу штете Русији.

"Изазови са којима се данас суочава наш свијет показују колико смо међусобно повезани и како су судбине свих људи повезане. Почевши од глади и климатских промјена па до ратова и пандемија, ниједна земља не може сама решити ове заједничке проблеме, а Америка себи не може приуштити да буде одсутна на свјетској сцени.

Наше политичко и економско лидерство увек ће бити укорењено у нашим највишим вредностима: одбрани демократије, промовисању слободе, заговарању могућности, промовисању људских права, поштовању владавине права и достојанственом опхођењу према свакој особи”, написао је Бајден, пренела је Анадолија БиХ. Први човек САД је навео да је његова администрација вратила дипломатију у фокус америчке спољне политике, радећи у блиској сарадњи с својим савезницима и партнерима на заштити слободе, суверенитета и заједничке будућности.

“Заједно настављамо да будемо солидарни са Украјином, наносимо штету Русији и промовишемо одговорност за злочине и ратне злочине почињене над украјинским народом.

Предводимо глобалне напоре у борби против прехрамбене несигурности и глади. Такође, наша одлучна климатска агенда већ пружа историјске инвестиције код куће, као и глобалне обавезе да се заустави климатска девастација”, поручио је Бајден у одговору. Додао је да ће се Америка и даље водити дипломатијом, а он, поручио је, неће оклевати да брани амерички народ, цењене вредности САД и виталне интересе, укључујући и коришћење силе када је то потребно. "Увек ћемо бити уз наше пријатеље широм света и оне који су посвећени чврстим темељима међународног мира и стабилности.

Имаћу на уму вашу поруку док радимо на суочавању с изазовима нашег времена. Нека Бог благослови Америку, и нека Бог заштити наше трупе, наше дипломате и све оне који службе у опасним условима. С поштовањем”, пише у писму с потписом америчког предсједника. Бајден је тако одговорио Куртагићу на опишно писмо упућено непосредно након што је шеф америчке државе посјетио Кијев у фебруару ове године.

У писму пуном критике према политици САД, Куртагић поручује Бајдену да је дужан да помогне грађанима Босне да, како наводи, "досадашња еуфорија и ентузијазам не доведу до разочарања, јер грађани БиХ то нису заслужили”. Куртагић наводи и да је на основу Бајденових обећања, како каже, "пролио своју крв" бранеће начела демократије о којима шеф САД често говори, посебно недавно током посете Кијеву и Варшави.

"Овде у Кијеву Ваше речи прати акција за разлику од онога што се догодило у Босни гдје није било тако!! Речи нису пратиле акцију, већ су нам одузета она минимална права која свака држава има у заштити и опслуживању својих грађана”, навео је, између осталог, Куртагић у писму Бајдену.

Куртагић је Бајдена подсјетио да се, поред некадашњег предсједника Била Клинтона и представнинка његовог тадашње кабинета и сам Бајден истицао у доношењу, како наводи, "неправедног мира и награђивању злочинаца и непријатеља".

Уз све то, додаје Куртагић, БиХ се данас “делегира (специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел) Ескобар који поџава сегрегацију и апартхејд”. Куртагић у писму Бајдену подсјећа да му је и раније писао на ову тему, али га, каже, шеф америчке државе није удостојио одговора. Куртагић је, између осталог, навео да је од БиХ направљен експеримент у којем се не може наставити живот у којем се, тврди, "фаворизирају злочинци, ускраћују међународни судови, а опстанак и развој државног сустава је немогућ".

Такође, навео је да се “међународни представници на челу БиХ понашају неодговорно и потпирују разне сукобе" и позвао Бајдена да конкретним ангажманом САД у БиХ кажу томе "стоп".

Иначе, Мирсад Куртагић, рођен је 1953. године у Сарајеву, а, како преноси Анадолија, прије и по избијању рата био је активно укључен у припрему оружаног отпора. Током ратних дејстава био је, кажу, активни учесник и учествовао у свим борбеним дејствима, као и да је више пута рањаван.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана