Шта ће Израел понудити Хамасу у замјену за 40 талаца

Танјуг
Шта ће Израел понудити Хамасу у замјену за 40 талаца

ЈЕРУСАЛИМ- Израел ће данас послати делегацију на челу са шефом Мосада Давидом Барнеом у Катар на преговоре са Хамасом како би обезбиједио шестонедјељно примирје у замјену за 40 талаца.

Званичници Израела процјењују да би ови преговори, чији ће медијатори бити из Катара и Египта, могли да трају и до двије недјеље, преноси Ројтерс.

Преговори почињу после Хамасовог приједлога трофазног плана да се окончају борбе, од којих прва фаза подразумијева шестонедјељни прекид ватре и пуштање 35 талаца у замјену за 350 затвореника које држи Израел, преноси Тајмс оф Израел.

Уз то, Хамас би ослободио пет жена војника Израела у замјену за 50 затвореника, а Израелске снаге би се повукле са два главна пута у Гази како би се расељени Палестинци вратили на сјевер Газе и како би хуманитарна помоћ стизала неометано у ту област.

У другој фази, двије стране би прогласиле трајан прекид ватре, а Хамас би ослободио преостале таоце у замјену за још затвореника, док би у трећој фази Хамас предао сва тела преминулих која поседује у замену за деблокаду Газе.

Израел је искључио опцију трајног прекида ватре, остајући тако при циљу да потпуно искоријени Хамас чим се деси размјена талаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана