Након пада војног авиона, пронађена једна особа и крхотине

Танјуг
Foto: Илустрација

ТОКИО- Јапанска обалска стража пронашла је једну особу и крхотине у океану, за које се вјерује да припадају америчком војном авиону "Оспреј", који се срушио у водама код јужног јапанског острва Јакушима док се у њему налазило осам људи, саопштили су званичници.

Узрок пада авиона и стање пронађене особе за сада нису познати, као ни стање осталих људи у летјелици, рекао је портпарол обалске страже Казуо Огава.

Он је додао да је авион полетио са ваздушне станице америчког маринског корпуса Ивакуни у префектури Јамагучи и срушио се на путу ка ваздушној бази Кадена на јапанском острву Окинави.

Како је навео, изгледа да је авион покушао да принудно слети на аеродром на острву Јакушими прије него што се срушио, преноси АП.

Обалска стража је примила позив са рибарског брода, који се налазио у близини места несреćе код острва Јакушиме, додао је он.

Авиони и патролни чамци обалске страже пронашли су једну особу и крхотине сиве боје за које се вјерује да припадају палој летјелици, навео је Огава.

Авион америчке војске, у којем се налазило осам особа, пао је данас у океан у близини јапанског острва Јакушима, саопштила је раније јапанска обалска стража.

До несреће је дошло око 14.47 часова по локалном времену, а грађани су пријавили да се запалио лијеви мотов авиона и да је летјелица пала у море, пренела је јапанска телевизија МБЦ.

 Амерички и јапански званичници рекли су да  летјелица припада ваздушној бази Јокота у западном Токију.

Званичници америчког ваздухопловства у Јокоти навели су да још раде на потврди информација и да за сада немају коментар.

"Оспреј" је авион са нагибним ротором, који може да лети и као  хеликоптер и као авион с фиксним крилима.

У августу ове године три америчка маринца су погинула, а неколико је повређено када се "Оспреј"  срушио током војних вежби у Аустралији.

Пет америчких маринаца је 2022. године погинуло након што се њихов авион "МВ-22Б Оспреј " срушио током мисије обуке у у Калифорнији.

Исте године четири америчка војника су погинула када се њихов "Оспреј" срушио током НАТО вежби у Норвешкој.

Према тврдњи војног аналитичара Си-Ен-Ена и пензионисаног пуковника америчког ваздухопловства Седрика Лејтона, авион је безбједан за летење, али има историју механичких и оперативних проблема од настанка 1980-их година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана