Срушена џамија стара 300 година ради проширења пута

Срна
Срушена џамија стара 300 година ради проширења пута

БАСРА - У града Басра на југу Ирака срушена је џамија стара 300 година ради проширења пута, а локалне и вјерске власти осудиле су уништавање културног насљеђа.

Џамију изграђену 1727. године са минаретом висине 11 метара срушио је булдожер.

Планови гувернера Басре Асад Ал Еиданија да уклони минарет ради окончања саобраћајног загушења у граду били су познати вјерским и културним властима, али су сматрали да би богомоља требала да буде очувана и пренесена, а не срушена.

Највећи дио богатог културног насљеђа Ирака који датира уназад више хиљада година оштећен је немаром и вишегодишњим сукобима.

Министар културе Ахмед Ал Бадрани изјавио је да није дао дозволу за рушење џамије и да су се локалне власти сагласиле са гувернером да је премјесте.

Ирачко Министарство културе сада ће покушати да прикупи и очува остатке џамије и изврши реконструкцију, као што је учињено са џамијом Ал Нури у Мосулу коју су срушили припадници "Исламска државе" 2017. године.

Гувернер Басре стао је у одбрану своје одлуке јер представници сунитског насљеђа и антиквитета нису раставили и преселили минарет упркос томе што су имали више од годину и по дана да то учине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана