Српски ватрогасац у Грчкој: „Одбранили смо насеље, поносни смо“

ГС
Српски ватрогасац у Грчкој: „Одбранили смо насеље, поносни смо“

ВОЛОС - Ватрогасци из Србије успјели су, уз помоћ грчких колега, да одбране од ватрене стихије једно стамбено насеље.

Ово је у исповијести за Н1 испричао Давор Видовић, помоћник начелника Управе за ватрогасне - спасилачке јединице, који се налази са екипом ватрогасаца из Србије у централном дијелу Грчке. У том мјесту су јуче наређене евакуације, код мјеста Неа Ангиалос, близу Волоса, јер су пожари изазвали експлозију складишта муниције.

„Не бојте се, живи смо здрави смо, боримо се”, рекао је он за Н1, јављајући се из Волоса.

Како је навео, екипе из Србије су јуче помагале око гашења шумских пожара у рејону Волоса.

- Где год има пожара, прво раде летелице, авиони и хеликоптери. Оне се максимално искористе па тек након тога, када се све примири, гасе се пожари на рубовима - објашњава.

Како додаје, јуче су након велике акције у руралним областима пришли ближе обали и насељеним мјестима…

- Зато што је пожар пришао и почео да угрожава стамбена насеља. Потребна је велика снага за одреаговати на тим местима, али смо заједно са грчким колегама успели да одбранимо једно стамбено насеље - туристичко место код Волоса. Поносни смо на урађено - додао је.

Он је испричао да се тренутно налазе у војној бази и да чекају позив.

- Јутра су увек мирнија од остатка дана и тренутно Грци са летелицима успевају да решавају, али у неком тренутку сигурно ћемо бити ангажовани током дана. Спремни смо. Возила су у радном стању. Порастом температуре долази до нових пожара. Жаришта су честа зато што је трава веома сува. Ноћу су температуре изнад 30 степени, што не дозовљава да се вегетација охлади. Са развијањем већих темепратура често долази до нових пожара - наводи Видовић.

Истиче да је Волос једино мјесто где су лоцирани.

- На почетку  смо били ангажовани у солунској регији, као и северу Грчке. Развојем ситуације и повећањем опасности пребачени смо у Волос - додаје.

Како каже, на терену је 38 припадника ватрогасно-спасилачке екипе из Србије.

- Међу њима су и два члана медицинске екипе која се брину о нама. Немамо здравствених проблема захваљујући њима. Спремни смо да се дислоцирамо где је потребно за било коју врсту акције - додао је.

Каже да је сарадња са грчким колегама веома добра. И објашњава да се рад координира са грчком цивилном заштитом.

- На састанцима се тражи наша помоћ у деловима где је потребно. Не радимо на своју руку. Зна се ко шта ради. Грци имају велико искуство. Имамо официра за везу. Наставићемо да радимо у циљу заштите живота људи - закључио је Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана