Српска тробојка од 110 метара развијена у Чикагу (ФОТО/ВИДЕО)

СРНА
Српска тробојка од 110 метара развијена у Чикагу (ФОТО/ВИДЕО)

ЧИКАГО - Српска тробојка дуга 110 метара развијена је у Чикагу поводом 110 година постојања организације Српска народна одбрана, коју је 1914. године основао чувени научник Михајло Пупин.

Српска народна одбрана, најстарија и некада најбројнија српска организација у Чикагу, прије више од једног вијека окупила је Србе у Америци и њихове пријатеље с циљем упућивања помоћи Србији у Првом свјетском рату.

Организација је прикупљала новац, лијекове, храну и одјећу, а на Солунски фронт је послала 17.000 добровољаца.

"Од тада до данас ова организација је имала своје успоне и падове, а најактивнија је била када је Србима била најпотребнија", речено је Срни из Српске народне одбране.

Рад Српске народне одбране је прекинут између два свјетска рада, али га је обновио чувени српски писац и дипломата Јован Дучић, који је сједиште организације пребацио из Њујорка у Чикаго.

Организација је своју снагу и масовност показала и током Другог свјетског рата.

На Другом конгресу одржаном 1942. године објављен је Меморандум о усташким злочинима чиме је америчка јавност упозната са страшним зочинима којима су били изложени Срби у Независној Држави Хрватској.

У своје "златно доба" Српска народна одбрана је на својим годишњим конгресима знала да окупи и до 3.000 делегата из цијеле Америке и Канаде, што је био најмасовнији скуп у Чикагу на који су Срби долазили породично, па су скоро сви чикашки хотели у данима око Видовдана били попуњени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана