Шредер, бивши њемачки канцелар тужи Бундестаг

ГС
Foto: Принтскрин

Герхард Шредер , бивши њемачки канцелар, данас почиње своју правну битку против Бундестага који му је у мају 2022. године одузео повластице које је имао као бивши челник Њемачке.

Шредер, који је био канцелар од 1998. до 2005. године, након завршеног мандата добио је право на кориштење Уреда бившег канцелара, а закон му је омогућио и запошљавање особља у овом уреду.

Посебна права
Међутим, у мају 2022. године буџетска комисија Бундестага одлучила је да "заледи" привилегије бившег канцелара, и то у периоду када је Шредер био жестоко критизиран због своје блискости с руским предсједником Владимиром Путином.

Након неколико мјесеци, Шредер ће данас бити саслушан на суду у Берлину, што ће бити увод у његову правну битку.

- Бивши канцелар тражи од Бундестага да му врати посебна права од којих су нека у потпуности одузета, а нека смањена.

Није прекршен закон
Бивши канцелар, између осталог, тврди како није прекршио нити један члан закона који му, заправо, прописује права након обављања канцеларске функције.

- Будући да Шредер није био канцелар 17 година, више нема никакве текуће обавезе које су повезане с том функцијом. Одлука о суспензији његових привилегија није оправдана Шредеровим радом за енергетске компаније у Русији или његовим односом према рату у Украјини - рекли су адвокати.

Иначе, службени подаци показују како је током 2021. године из државне касе за потребе бившег канцелара издвојено 400.000 еура и то само за трошкове особља. Осим тога, Шредер је наставио примати пензију од 8.300 еура, те је наставио користити лично обезбјеђење.

Током 2022. године, Ангела Меркел је као бивша канцеларка такође добила свој Уред у којем је запослено девет особа с платама до 10.000 евра, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана