Срби на Флориди: Језиво је, дува јак вјетар

ГС
Срби на Флориди: Језиво је, дува јак вјетар

ФЛОРИДА – Ураган Милтон креће се ка области Мексичког залива на Флориди, гдје је више од милион људи позвано на евакуацију, уочи очекиваног удара невремена.

Ураган је изазвао незапамћену панику широм Флориде, а државни врх не престаје да апелује на становништво.

Срби који живе управо на овом подручју описали су каква је тренутна ситуација и како се припремају за најјачи удар који ће, према прогнозама, услиједити за пар сати.

„Забарикадирали смо се. Чекамо ураган. Језиво је тихо, дува јак вјетар. Забринути смо, није нам свеједно иако смо већ један ураган преживјели,“ каже за Курир Зорица Чикота, Српкиња која живи на Флориди.

„Превентивно је искључена вода, очекујемо и нестанак струје. Када је био претходни ураган, седам дана смо били без струје и воде. Чекамо најјачи удар који ће бити за пар сати. Не спавамо, сједимо у мраку у кући. Обезбиједили смо све, ставили џакове са пијеском, надамо се да неће бити толико страшно. Много људи се иселило, али је овдје у нашем комшилуку доста њих и остало. Очекивао се удар између треће и четврте категорије,“ каже Зорица и додаје:

„Наше куће грађене су по новом закону, сигурније су. Прије двије године у октобру наша кућа се показала отпорном, али то се никад не зна. Тада нас је ураган само окрзнуо. Према посљедњим информацијама ураган се убрзао, али се јачина смањила. То значи да ће брзо пролетјети и оставиће мању штету, али опасно је кад прође налет, исиса воду из залива и када врати воду, што може бити и послије 24 сата, може доћи до великих поплава. Спавати нећемо.“

На територији Тампе живи и значајан број Срба и постоје двије велике црквено-школске општине, у оближњем Сент Питерсбургу и Клирвотеру, који су имали заказане српске фестивале за неколико седмица.

Такође, Срби у већем броју живе и јужно одатле, у мјестима Норт Порт и Нејплс, као и у Орланду. На Флориди влада општа паника, поготово због чињенице да су аутопутеви потпуно закрчени огромним бројем возила. Један од проблема који се јавља је што су и неке бензинске пумпе остале без бензина, пише Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана