Њемачка: Tинејџери планирали напад на божићну пијацу

ГС
Foto: Haarets.co.il/Илустрација

БРАНДЕНБУРГ - Двоје младих људи је планирало исламистички напад у Сјеверној Рајни-Вестфалији и Бранденбургу, навели су истражиоци њемачке полиције.

Како се наводи, двојица осумњичених су се путем порука договорили да изврше напад на божићну пијацу или синагогу у Келну користећи запаљиве уређаје или мали камион, јављају њемачки медији.

Сходно томе, посматрајући релевантне Телеграм канале, Канцеларија за заштиту устава наишла је на 16-годишњака из Витстока у Бранденбургу и 15-годишњака из Буршајда у Северној Рајни-Вестфалији.

Како преноси WDR, јавно тужилаштво у Дизелдорфу и јавно тужилаштво у Нојрупину воде истрагу због сумње да су планирали да почине терористички напад. Власти су одбиле да коментаришу ово питање.

Обојица ухапшених сматрају се симпатизерима Исламске државе (ИСИС).

Младића из Бранденбурга безбjедносне власти класификују као "релевантну особу" на исламистичкој сцени, преноси Телеграф.

За њега се каже да воли оружје, изузетно је насилан и да је у прошлости привлачио пажњу ширењем џихадистичке пропаганде. И његов браст је окарактерисан као изузетно насилан.

Када је ухапшен, носио је нож, преноси "Тагесшпигл". У његовом стану пронађено је неколико мобилних телефона.

Специјалци су од викенда пратили осумњичене.

У свjетлу рата на Блиском истоку, Савезна канцеларија за заштиту устава тек данас је упозорила на акутну опасност од исламистичких напада у Њемачкој. Ризик од напада достигао је "нови квалитет", објаснио је Савезни уред за заштиту устава Томас Халденванг у Берлину.

"Опасност је реална и већа него што је била дуго времена", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана