Русија поставила разорну хиперсоничну ракету: Погађа за 30 минута, не може се зауставити

ГС
Foto: Оbozrevatel.com

МОСКВА - Русија наводно припрема разорну хиперсоничну ракету "авангард" од 34.000 километара на сат за коју је Путин рекао да је не може зауставити ниједан одбрамбени систем.

Подразумева се да нуклеарно оружје, које је предсједник Русије Владимир Путин раније описао као "метеорит", може да се лансира изван Земљине атмосфере и да погоди више циљева било гдје у свијету за мање од 30 минута, преноси британски лист Експрес.

Вјерује се да је то једино оружје те врсте, а Путин је упозорио да земље на Западу немају средства да га зауставе.

Пројектил је виђен на недавно објављеним снимцима инсталираним у подземном лансирном силосу у региону Оренбург у Русији.

Руско министарство одбране је саопштило да се интерконтинентална балистичка ракета убацује у силосни бацач помоћу хидрауличног механизма специјалне транспортно-утоварне јединице.

Према њиховим тврдњама, ријеч је о најсложенијим технолошким операцијама које трају неколико сати.

Вјерује се да ће пројектил повећати борбене способности руских стратешких нуклеарних снага.

Британски лист подсјећа да је Путин још 2018. године тврдио да се развија ракета која "иде у циљ као метеорит, као запаљена лопта, као ватрена лопта".

Вијест долази након тврдњи украјинске војне обавјештајне службе да су вишеструка тестирања руских ракета са нуклеарним оружјем била неуспјешна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана