Спреман руски одговор на западне тенкове; Министри НАТО-а сутра о слању авиона Украјини

ГС/Агенције
Спреман руски одговор на западне тенкове; Министри НАТО-а сутра о слању авиона Украјини

МОСКВА, МИНСК – Рат у Украјини ушао је у 355. дан. Најтеже борбе воде се код Бахмута и Запорожјa. Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба изјавио је да ће руском предсједнику Владимиру Путину бити послат „веома јасан сигнал“ 24. фебруара.

Спреман руски одговор на западне тенкове; 

Руси на украјинским фронтовима спремају жесток одговор њемачким, британским и америчким тенковима у виду "паметних пројектила", наводе руски портали.

Како се прецизира, посаде руских вишјецевних ракетних бацача "торнадо-Г" убрзано добијају нове "паметне пројектиле" повећаног домета.

Захваљујући њима, моћи ће да погађају циљеве на удаљеностима знатно већим од 40 километара. Такође, муниција "торнада-Г" је допуњена невођеним ракетама дугог домета.

Са тим пројектилима, тврде московски војни експерти, могућности "торнада-Г" постају упоредиве са оперативно-тактичким ракетним системима.

Пројектили су калибра 122 милиметра, а омогућавају истовремено гађање неколико раздвојеих тачака - циљева салвом једног бацача.

Војни експерт Дмитриј Болтенков објашњава да је тачност погађања вишјецевних бацачима на великим даљинама веома мала, па ће нови навођени пројектили великог домета "торнада-Г" претворити у убитачно оружје.

Министри НАТО-а сутра о слању авиона Украјини

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да очекује да се о питању слања авиона Украјини разговара током дводневног самита министара одбрана Алијансе који почиње сутра.

"У току је дискусија и о питању авиона и очекујем да се сутра и о томе разговара на састанку у Бриселу", рекао је Столтенберг.

Према његовим ријечима, за испоруку авиона Украјини док траје руска специјална војна операција потребна је "хитна" подршка на земљи.

Столтенберг је нагласио да испорука авиона из чланица НАТО-а Украјини неће учинити Алијансу страном у сукобу, јавио је Ројтерс.

Француска је замрзнула 1,3 милијарде евра на рачунима руских бизнисмена, али је њихово одузимање немогуће без судске одлуке, саопштила је портпаролка француског Министарства спољних послова Ан-Клер Лежандр.

„У Француској је до данас блокирано 1,3 милијарде евра који припадају руским олигарсима. Не можемо да конфискујемо та средства док не дође до одговарајуће судске одлуке", рекла је портпаролка за телевизију „ЛЦИ".

Она је додала да, стога, у овом тренутку није могуће предати та средства Украјини.

Блумберг је у петак објавио да власти ЕУ имају поуздане податке о замрзавању 36,4 милијарде долара руске имовине, а њихов укупан износ на рачунима ЕУ процјењује се на 258 милијарди долара.

Министри одбране земаља-чланица НАТО-а ће на састанку 14-15. фебруара разматрати повећање подршке Украјини, саопштио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Он је нагласио да је важно да се ове војне испоруке убрзају.

Руска средства за ПВО су током претходна 24 часа оборила шест ракета „хајмарс", а уништено је и девет дронова, саопштило је Министарство одбране Русије.

Кадиров: Руска војска може доћи до Кијева, ако предсједник то нареди

Украјинске снаге гађале су током ноћи штаб „Исток" из система „хајмарс", погинуо је официр, изјавио је командант бригаде „Исток" 1. корпуса Народне милиције ДНР Александар Ходаковски.

„Јуче је непријатељ лијево од Угљедара покушао да се увуче у наше формације у мањим групама, али је откривен и одбијен, иако је кружио око тачке пробоја више од једног сата, изазвавши нашу реакцију. Очигледно, љути због неуспјеха, извели су ноћас напад ‘хајмарсима’ на штаб ‘Истока’ – погинуо је наш стари друг, штабни официр", написао је Ходаковски на свом Телеграму.

Он је истакао да „ако је непријатељ очекивао да паралише одбрану на нашем сектору, није успио".

ЕУ спрема 10. пакет санкција против Русије

Европска унија се спрема да 24. фебруара, на годишњицу руског напада на Украјину, уведе нови 10. пакет санкција против Русије.

Према најавама, ради се о пакету који ће да се фокусира на технологију коју би руска војска могла да користи и на начине како дa се смањи заобилажење санкција.

Како данас пише европски портал Политиkо, предсjедница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је овог викенда разговарала са амбасадорима ЕУ о плановима Комисије за 10. санкције против Русије.

Амбасадори ће се састати да разговарају на ову тему у сриједу, 15. фебруара.

Нове финансијске санкције треба да буду уведене против четири руске банке, укључујуćи највећу руску приватну Алфа банку, затим забрану руским држављанима да раде у одборима компанија за критичну инфраструктуру у ЕУ, као што су електричне мреже или добављачи гаса.

Спрема се и нова листа од око 130 субјеката и људи, које су предложиле Пољска, балтичке земље, Немачка и Француска.

То укључује руска војна лица, званичнике које је Русија поставила на окупиране територије у Украјини, новинаре који раде за руске државне медије и пропаганду као што је Раша Тудеј, као и компаније и појединце у другим земљама који су повезани са руским ратом или Вагнер групом, као што је Иран који је оптужен за продају дронова руској војсци.

На дневном реду су и трговинске забране на увоз у ЕУ руских гума и асфалта и на извоз робе из ЕУ у Русију укључујући камионе, друга тешка возила, грађевинске машине, пумпе и друге машине које се користе у грађевинском сектору.

Пакет укључује и додатне забране извоза електронских компоненти које би Русија могла да користи за производњу оружја, најављује Политико додајући да Брисел планира и да уврсти на листу бродарску компанију са сједиштем у Дубаију, за коју се сумња да је помогла Русији да заобиђе санкције за извоз нафте.

Ово је најавила фон дер Лајен 9. фебруара, за вријеме посјете украјинског предсједника Зеленског, када је изјавила да ће прво бити уведене санкције против политичких и војних лидера.

Група „Исток" се бори на фронту у области Угљедара.

Министарство одбране Украјине саопштило је да је Данска предала Кијеву све своје самоходне хаубице „цезар".

„Данска је предала Украјини све своје самоходне хаубице ЦАЕСАР. 

Прави пријатељ који зна да је наша битка – битка за Европу", наводи се у саопштењу украјинског Министарства одбране на Твитеру.

У јануару су медији, позивајући се на данског министра одбране, извјестили да су данске власти одлучиле да предају Украјини свих 19 самоходних артиљеријских хаубица „цезар" које су наручене из Француске.

Борци Прве словенске бригаде погодили су хангар са украјинским тенковима код Доњецка.

Извиђањем је утврђена локација непријатељске технике у објекту, а прва салва из система „Град" погодила је циљ.

Отрован командант „Ахмата"

Помоћник чеченског лидера и командант специјалних снага „Ахмат" Апти Алаудинов прије неколико дана је отрован, сада му живот није у опасности, саопштио је шеф Чеченије Рамзан Кадиров.

„Алаудинов ађутант је 8. фебруара добио коверту са поруком за генерала. Испоставило се да је писмо било натопљено отровном материјом. Апти Аронович је то схватио по оштром специфичном мирису и на вријеме предузео мјере: опрао је руке и испрао нос. Генералови ађутанти који су били у контакту са ковертом поступили су исто", написао је Кадиров на свом Телеграму.

Он је додао да су Алаудинов и његови ађутанти примљени санитетски батаљон, где им је указана помоћ и успели су да избјегну тешке посљедице.

Они се тренутно налазе у московској клиници и опорављају се.

„Стручњаци су узели узорке биолошког материјала за анализу и идентификацију отровне супстанце. Паралелно је у току истрага о атентату и идентификацији умјешаних. Резултати су већ пристигли", истакао је Кадиров.

Пушилин: Крајњи циљ ослобађање ДНР, па денацификација Украјине

Вршилац дужности предсједника самопроглашене Доњецке Народне Републике(ДНР) Денис Пушилин каже да је главни зададак ДНР ослобађање територија које су данас “субјекти” Руске Федерације.

.То је главни циљ којем стремимо, циљ свих нас, људи из Донбаса, који су чекали овај тренутак дуго година. ДНР је призната од стране Руске Федерације и за нас је то најважније - изјавио је Пушилин у интервјуу за лист “Политика”.  

Додао је да, у овом тренутку, нису постигнути сви задати циљеви, будући да су они високо позиционирани, тешко оствариви и истовремено они од којих се не одустаје.

-Прије свега, говорим о демилитаризацији и денацификацији Украјине. То јесте кључно, али такође подразумијева претходно ослобођење територије Доњецке Народне Републике, која нама припада по слову Устава - наводи Пушилин.

Сматра да ослобађање ДНР отежава повећање притиска и конфронтације колективног Запада на челу са САД, које настављају са испуњавањем својих приоритетних задатака.

-Први је, наравно, покушај да се уништи суверенитет Руске Федерације, јер Западу не одговара јака, суверена Русија. Други циљ је слабљење Европе. Видимо како се  САД односе према европским државама. Буквално им диктирају своје услове, и оне губе контролу над сопственим државама - поручио је Пушилин.

Наглашава да за њих најтежи авдејевски правац који за њих има додатно значење, јер ће заузимањем Авдејевке минимизирати гранатирање Доњецка и Јасоновате од стране Украјинске војске.

-Авдејевка се граничи са Доњецком, од центра једног града до центра другог раздаљина је око 20 километара. Наравно, битно нам је да ослободимо и Угледар, па Куракхово, а онда ћемо моћи прво делимично, а затим и у потпуности да окружимо Авдејевку. Такође, за нас је важан и сјевер Републике, краснолимански правац, гдје се махом воде позиционе борбе - наводи Пушилин.

На констатацију да предсхедник Русије Владимир Путин предност даје јединицама састављеним од локалног становништва ДНР  у односу на  професионална војна лица, Пушилин одговара да су они у рату од 2014. године.

Како каже, проучавали су непријатеља, стицали искуства и сада, уз помоћ Русије, успијевају да примијене своје вештине.

-Ми смо у јако доброј форми, мотивисани и прије свега штитимо своје домове. Дио нашег Првог армијског корпуса ДНР штити своје домове који се овдје налазе, овдје живе њихове породице, њихова дјеца, овде су гробови наших предака. Други дио жели да ослободи оне територије на којима је такође одржан референдум и гдје се налазе њихове куће. Говорим о Краматорску, Славјанску, Красноармејску, Артемовску, Соледару. Многи наши војници долазе одатле - истиче Пушилин.

На питање о учешћу Вагнера у борбама у Донбасу, Пушилин одговара да они показују одличне резултате и да дјелују у оквиру стратегије која подразумијева ослобађање Донбаса.

СВР: САД регрутују терористе ИД да изврше нападе у Русији

САД регрутују џихадистичке борце да изврше терористичке нападе на територији Русије и земаља Заједнице назависних држава (ЗНД), тврди данас прес-биро Руске спољне обавештајне службе (СВР).

Прес-биро је навео за ТАСС да, према вјеродостојним информацијама које је добила Руска спољна обавјештајна служба, америчка војска активно регрутује борце џихадистичких група повезаних са Исламском државом (ИД) и Ал-Каидом које су забрањене у Русији, да изврше терористичке нападе у Русији и земљама ЗНД.

-  Одабрано је 60 таквих терориста у јануару ове године са искуством у борбеним дејствима на Блиском истоку и они пролазе убрзану обуку у америчкој бази Ал-Танф у Сирији, гдје уче како да направе и користе импровизоване експлозивне направе, као и технике субверзивних активности - саопштила је СВР.

Како се наводи, посебна пажња се поклања планирању напада на добро чуване објекте, укључујући стране дипломатске мисије.

Марочко: Нова тактика руских снага

Војни експерт, потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко најавио је нову тактику руске војске: у току је систематско напредовање спорим темпом уз коришћење савремене опреме, заузимање повољнијих положаја, као и потискивање непријатеља на свим деловима контакт линије.

Он је, истовремено, нагласио да се украјинска пропаганда бави дискредитовањем руске војске, али безуспјешно, називајући борце окупаторима.

Пронађено скровиште муниције код Мелитопоља

Припадници полиције пронашли су скровиште муниције у близини села Терпење у предграђу Мелитопоља, саопштио је новинарима представник Министарства унутрашњих послова.

Он је објаснио да су приликом прегледа шумског појаса у близини села Терпење у Мелитопољском округу Запорошке области, припадници кинолошке службе открили скровиште са муницијом.

„Из скровишта је заплијењен: бацач граната РШГ, две противтенковске мине, 180 метака калибра 5,45, четири метка за потцевни бацач граната и ТНТ укупне тежине 4.500 грама. На мјесто су одмах позвани техничари, по чијој одлуци је пронађена муниција превезена на безбједно мјесто и неутралисана... детонацијом", рекао је портпарол.

Бродски: Израел спреман да посредује у преговорима

Израел је спреман да посредује у преговорима између Русије и Украјине ако то буду жељели Кијев и Москва, изјавио је израелски амбасадор у Украјини Михаил Бродски.

-Наш премијер је одговорио да је, ако буде постојала жеља Русије и Украјине, спреман да буде посредник, о томе смо говорили раније. Ако постоји жеља да будемо посредници, ако постоји потреба за нашим учешћем, увијек смо спремни - истакао је Бродски.

Украјинска војска: Одбијен напад на Запорожје

Украјинске оружане снаге тврде да су одбиле руске нападе на Запорожје на југоистоку земље.

У најновијем извјештају генералштаба украјинске војске наводи се да су борбене јединице одбиле нападе руских трупа у Харковској, Луганској, Доњецкој и Запорошкој области, преноси „Гардијан“.

Израел је спреман да посредује у преговорима између Русије и Украјине, ако то буду жељели Кијев и Москва, изјавио је израелски амбасадор у Украјини Михаил Бродски.

„Наш премијер је одговорио да је, ако буде постојала жеља Русије и Украјине, спреман да буде посредник, о томе смо говорили раније. 

Ако постоји жеља да будемо посредници, ако постоји потреба за нашим учешћем, увек смо спремни", истакао је Бродски.

Јединица „Еспањола" руских снага одбила је напад украјинске војске у правцу Угљедара

Након гађања из аутоматских и противтенковских бацача граната, борци јединице напредовали су до линије додира код Угљедара. 

У тој области, уз координацију оператора беспилотних летилица, пјешадија „Еспањоле" напредује и чисти територију од непријатеља.

Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Николајевској и Харковској области Украјине, као и дијелу Херсонске области под контролом Кијева.

Кијев је распоредио америчке радаре за противбатеријску борбу АН/ТПQ -50 на купјански дио фронта, изјавио је војни експерт и потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

Марочко је додао да су украјинске снаге у рејону шумарије Серебрјански покушале да запале шуму како би спријечиле напредовање руских трупа.

„Користећи бурад са запаљивом смесом и сувим грањем, украјински борци су покушали да запале шуму запаљивом муницијом тако да се ватра креће ка нашим положајима. Због велике влажности и сњежног покривача, идеја је пропала, а након кратког времена пламен се угасио", објаснио је он.

Кулеба: Путину ће 24. фебруара бити послат веома јасан сигнал

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба изјавио је да ће руском предсједнику Владимиру Путину бити послат „веома јасан сигнал“ 24. фебруара, на годишњицу напада Русије на Украјину.

Кулеба је, одговарајући на питање о акцијама подршке Украјини до 24. фебруара, рекао да ће бити разних догађаја у УН, у Кијеву и многим свјетским престоницама и да ће „тиме бити послат веома јасан сигнал Путину да се грдно вара ако игра на исцрпљеност и мисли да је вријеме на његовој страни, јер јединство са Украјином сваким даном расте“, преноси Униан.

Кулеба је оцијенио да је врло важно што ће председник САД Џозеф  Бајден посетити Пољску од 20. до 22. фебруара, али је додао да није ријеч само о тој посјети, већ о више догађаја у различитим градовима, чији ће ефекат бити кумулативни.

Говорећи о пооштравању санкција Русији, Кулеба је рекао да ће до 24. фебруара бити нових санкција.

-Оне ће бити објављене у различитим земљама, у различитим институцијама. То cће такође бити део овог сигнала јединства зарад побједе -  навео је Кулеба.

Када је ријеч о Русији у Савјету безбједности, Кулеба је рекао да је први циљ Украјине делегитимизација присуства Русије у том тијелу.

Према његовом мишљењу, то ће бити постигнуто прилично брзо, а за само искључење Русије из Савјета безбједности биће потребно вријеме.

Берлускони окривио Зеленског за рат са Русијом

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони изјавио је да не би тражио да се састане са предсједником Украјине Володимиром Зеленским да је и данас премијер Италије, јер украјинског предсједника сматра кривцем за рат са Русијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана