Споразум Рама-Мелони: Око три хиљаде имиграната биће смјештено у Албанији

Танјуг
Foto: Taнјуг/AP

Италија ће изградити центре у Албанији за смjештај миграната који долазе морским путем, изјавила је премијерка Италије Ђорђа Мелони.

Мелони је рекла да ће албански центри у почетку примити око 3.000 људи, а требало би да буду отворени у прољеће 2024. године.

Она је рекла да се италијанска влада нада да ће повећати своје капацитете за прихват 36.000 миграната годишње, преноси Ројтерс.

„Сматрам ово као истински европски споразум и желим да кажем да показује да је могуће радити заједно на управљању миграционим токовима“, рекла је Мелони, на конференцији за новинаре у Риму, након састанка са албанским колегом Едијем Рамом.

Извор у њеном кабинету рекао је да је циљ плана одвраћање миграната и спречавање трговине људима и да ће се односити само на мигранте које на мору спасе италијанска обалска стража или морнарица, а не добротворне организације.

Мелони је рекла да ће Италија изградити објекат за идентификацију миграната у албанској луци Свети Јован и центар за репатријацију у унутрашњости. Оба објекта ће радити под италијанском јурисдикцијом, додала је.

Говорећи на италијанском, албански премијер Рама је рекао да осјећа дужност да помогне Риму због посебног односа између двије земље, који је, између осталог, повезан географском близином и колонијалном историјом.

„Пружити руку, у овом случају, значи помоћи да се управља ситуацијом за коју сви виде да је тешка за Италију“, рекао је Рама који је, током ненајављене посјете Риму, потписао споразум са Мелони.

Рама и Мелони су истакли да споразум има три циља: борбу против илегалне трговине, спречавање нерегуларних токова и прихват оних који заиста имају право на заштиту.

Рама је навео да је о могућности потписивања овог споразума разговарано љетос, током посјете италијанске премијерке Албанији. 

Више од 145.000 људи искрцало се на обалу Италије у овој години, у поређењу са око 88.000 у истом периоду 2022. године, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана