Спор Сијарта и Бербокове на састанку шефова дипломатије

Срна
Спор Сијарта и Бербокове на састанку шефова дипломатије

БРИСЕЛ- Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто и шеф њемачке дипломатије Аналена Бербок спорили су се на састанку у Бриселу око улоге мађарске банке ОТП у сукобу у Украјини, изјавиле су данас дипломате.

ОТП банка у протеклих неколико дана била је главни предмет спора званичника након што је Мађарска одбила да одобри додатну војну помоћ ЕУ за Украјину све док Кијев не уклони компанију са листе "ратних спонзора", јавља портал "Политико".

Дипломате истичу да је овај спор узрок одгађања увођења 11. пакета санкција против Русије.

Према наводима дипломата, након што је Сијарто поновио став Будимпеште током јучерашњег састанка одржаног иза затворених врата, Бербокова је реаговала и позивала се на извјештаје да ОТП признаје Луганску Народну Републику и Доњецку Народну Републику и да даје кредите руским војницима. Мађарска је одбацила те оптужбе.

Поједине дипломате и министри су јуче од Мађарске тражили да одвоје своје незадовољство јер се банка налази на листи "ратних спонзора" како би била одобрена додатна помоћ и уведене санкције Москви.

Након састанка шефова дипломатија, високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ поручио је да ће радити како би биле превазиђене несугласице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана