Спољна трговина Кине поново у порасту

Танјуг
Foto: Илустрација

ПЕКИНГ- Укупан кинески увоз и извоз робе у првом кварталу 2023. године повећан је за 4,8 одсто у односу на прошлу годину, преокренувши пад од 0,8 одсто у прва два мјесеца ове године, показали су данас званични подаци.

Након пада од седам одсто у јануару у односу на претходну годину, спољна трговина Кине је порасла осам одсто у фебруару, а 15,5 одсто у марту, преноси Кинески међународни радио.

Стопа раста у првом кварталу се убрзала за 2,6 одсто у односу на темпо забиљежен у четвртом кварталу прошле године, према подацима Опште управе царина (GAC).

"Кинеска спољна трговина је показала отпорност у првом кварталу. Стабилан раст је поставио основу за унапређивање стабилности и побољшање квалитета спољне трговине током цијеле године", рекао је Љу Далијанг, званичник GAC-а.

У прва три мјесеца, извоз је порастао за 8,4 одсто на годишњем нивоу  - на 5,65 билиона јуана (око 823 милијарде америчких долара), док је увоз порастао за 0,2 одсто.

Током овог периода, Удружење нација југоисточне Азије (АSЕАN) је остало највећи трговински партнер Кине. Трговинска размјена Кине са земљама АSЕАN-а је порасла за 16,1 одсто на годишњем нивоу.

Трговинска размјена са земљама дуж Појаса и пута скочила је за 16,8 одсто на годишњем нивоу, док је трговина са осталим чланицама Регионалног свеобухватног економског партнерства у том периоду  порасла за 7,3 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана