Шпигл: Октоген коришћен за подметање експлозије на Сјеверном току 1 и 2

Tanjug
Foto: OEM

БЕРЛИН- За диверзију на Сјеверном току 1 и 2 кориштена је кристална супстанца октоген, која је лакша од других експлозива, пише њемачки лист "Шпигл".

Позивајући се на изворе у тужилаштву, лист закључује да се из тог разлога вјерује да је приликом подметања експлозије кориштено мање пловило, пренијеле су РИА Новости.

Према писању њемачког листа, али и других њемачких и европских медија, прије неколико мјесеци, Њемачка савезна криминалистичка полиција утврдила је да је путничка агенција "Фериа Лвова" из Пољске изнајмила јахту "Андромеда" за коју се вјерује да је кориштена у нападу на Сјеверни ток и да су њоме осумњичени могли да дођу до мјеста експлозије, пренио је ТАСС.

На великој површини јахте "Андромеда" пронађени су остаци експлозива погодног за употребу под водом, који је широко распрострањен и на Западу и у земљама бившег Источног блока, наводи лист. 

Према истражитељима, снага експлозије уз употребу ове супстанце одговарала би снази од 500 килограма ТНТ-а.

"Октоген је много лакши од ТНТ-а, могао би да се транспортује на релативно малом чамцу, а на дно Балтичког мора су могли да га испоруче искусни војни рониоци", пише "Шпигл".

Лист је раније објавио да су истражитељи пронашли податке о изнајмљивању јахте "Андромеда", који воде ка Украјини.

Матична лука јахте је Бреге на острву Риген. 

"Шпигл" је објавио да су 15-метарску једрилицу типа Бавариа крузер 50 изнајмили непознати људи преко чартер компаније на острву Риген. 

Лист је објавио и фотографију јахте. 

Брод је кренуо на пут из луке Росток-Варнемунде, након чега је накратко био у луци Вик, која се налази на сјеверу острва.

Њемачки лист "Зидојче цајтунг" је раније објавио резултате сопствене истраге, спроведене заједно са другим немачким и европским медијима наводећи да су најмање двојица Украјинаца умешана у експлозије Северног тока.

Према писању медија, "Андромеда" је изнајмила варшавска фирма Фериа Лвова, која је основана 2016. године и регистрована на двојицу Украјинаца.

Изненада 2020. године на рачуну ове фирме нашло се 2,8 милиона евра.

Напомиње се да су неки чланови групе, који су можда умијешани у саботажу, власнику "Андромеде" показали лажне бугарске и румунске пасоше. 

За једног од њих се наводи да је био румунски, издат на име Стефан Марку.

Према истрази европских медија, човјек који се власницима "Андромеде" представио као Стефан Марку можда је 26-годишњи Украјинац, а њемачки органи безбједности знају за њега. 

Његово право име је наводно познато новинарској екипи, али из безбједносних разлога није објављено. 

Поријеклом је из града југоисточно од Кијева, а на старим фотографијама на друштвеним мрежама види се у униформи како са својим друговима држи калашњиков.

Претпоставља се да сада служи у редовима оружаних снага Украјине.

Истовремено, наводи се да су медији успјели да идентификују још једног Украјинца који би могао бити умијешан у саботажу - он долази са периферије Одессе и такође је познат истрази. 

Међутим, према писању медија, он није активно учествовао у саботажи, већ је играо помоћну улогу.

Експлозије на Сјеверном току 1 и Сјеверном току 2 су се догодиле 26. септембра 2022. 

Њемачка, Данска и Шведска нису искључиле циљану саботажу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана