Специјални адвокат САД тражио хитну пресуду о Трамповом имунитету

Танјуг
Специјални адвокат САД тражио хитну пресуду о Трамповом имунитету

ВАШИНГТОН - Специјални адвокат Џек Смит позвао је судије Врховнохг суда САД да ''одмах'' размотре и донесу ''коначну'' одлуку о одбрани бившег америчког предсjедника Доналда Трампа по ''предсjедничком имунитету'', а по оптужбама да се мијешао у изборе 2020. године, и то мање од 24 након што су Трампови адвокати затражили да суд одбије убрзано разматрање његове одбране.

Трамп се ''слаже да је питање да ли бивши председник САД ужива апсолутни имунитет од кривичног гоњења за заверу да се пониште избори и на тај начин спријечи законити побједник да преузме дужност, питање устава'', наводи се у поднеску Смитове канцеларије, а преноси Индипендент.

Тужба највишем националном суду одговор је на покушаје бившег предсједника да успори жалбу специјалног тужиоца у којој се од судија тражи коначна пресуда о томе да ли може да тражи ''имунитет'' од кривичног гоњења у случају завере на федералним изборима.

''Непосредна ревизија овог питања од стране овог суда је једини начин да се постигне његово правовремено и коначно ријешење. Јавни интерес за брзо решавање овог случаја фаворизује тренутну, коначну одлуку овог суда.

Оптужбе су овде највеће тежине. Овај случај укључује – по први пут у историји наше нације – кривичне пријаве против бившег председника на основу његових поступака док је био на функцији.

И то не било каквих поступака'', наводи се у поднеску. Оптужница савезне велике пороте терети Трампа за заверу ради преваре САД, заверу ради ометања званичног поступка, опструкцију и покушај ометања званичног поступка, а оптужбе су засноване на наводним Трамповим поступцима да се ''одржи на власти тако што ће злоупотребити процес за потврђивање законитог победника избора'', навео је Смит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана